Връзки за достъпност

Извънредни новини

Украински войници ще започнат обучение за системите "Пейтриът" в американския щат Оклахома


Една батарея от системата “Пейтриът” може да се нуждае от до 90 войници, които да работят с нея и да я поддържат. Снимката е от американска система, разположена в Израел. Кадърът е архивен.
Една батарея от системата “Пейтриът” може да се нуждае от до 90 войници, които да работят с нея и да я поддържат. Снимката е от американска система, разположена в Израел. Кадърът е архивен.

Близо 100 украински войници ще бъдат изпратени в американския щат Оклахома, за да се обучават за работа със системите за противовъздушна отбрана „Пейтриът“. Новината беше съобщена от пресслужбата на Пентагона.

Преди седмици САЩ обяви, че ще предостави на Украйна една батарея от американските системи. Това се случи след посещението на Володимир Зеленски във Вашингтон, където той се срещна с американския си колега Джо Байдън.

В продължение на месеци Киев отправяше молби за предоставянето на подобна отбранителна мощност, с която да се гарантира по-добра охрана на небето и намаляването на пораженията от нападенията с ракети и дронове от страна на Русия.

„Обучението на украинските сили за опериране със системите „Пейтриът“ ще започне още следващата седмица във Форт Сил, Оклахома“, каза прессекретарят на Пентагона бригаден генерал Пат Райдър. Той добави, че обучението се очаква да продължи няколко месеца.

В последните месеци Русия увеличи значително атаките с ракети и дронове срещу критична инфраструктура, но също и срещу украинските градове. С подобни действия беше разрушена значителна част от електрическата инфраструктура на Украйна, а по-късно в цели на руската армия се превърнаха и топлоцентралите. Така милиони украинци се оказаха без ток и отопление от началото на зимата.

„Пейтриът“ (от англ. Patriot - Phased Array Tracking Radar for Intercept on Target) е система за противовъздушна отбрана земя-въздух. Тя е дислоцирана за пръв път през 80-те години на 20 век. Системата може да сваля самолети, крилати ракети и балистични ракети с по-малък обсег.

Една батарея „Пейтриът“ може да се нуждае от до 90 войници, които да работят с нея и да я поддържат. Една от причините САЩ да се колебаят дълго преди да обявят, че ще предоставят такава система на Украйна, е че в страната в момента няма обучени военни, които да работят с нея. Вашингтон отказва да изпрати войници в Украйна, защото това може да се приеме от Русия като участие на САЩ във войната.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG