Връзки за достъпност

Извънредни новини

По идея на ГЕРБ парламентът отложи обсъждането на механизма за разследване на главния прокурор


Предложението за отлагане на гласуването и дебатите в правна комисия дойде от председателя ѝ Радомир Чолаков от ГЕРБ.
Предложението за отлагане на гласуването и дебатите в правна комисия дойде от председателя ѝ Радомир Чолаков от ГЕРБ.

Правната комисия в парламента отложи разискванията по шест законопроекта за промени в Наказателно-процесуалния кодекс и Закона за съдебната власт, включително и предложението за създаване на механизъм за разследване на главния прокурор. След шестчасово заседание дебатите и гласуването бяха отложени за 19 януари.

Механизмът за контрол на главния прокурор е част от ангажиментите, заложени като условие в Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ) на България. Той беше заложен при редакциите на Плана от страна на служебните правителства на Румен Радев и редовния кабинет на Кирил Петков. Последните предложения за изменения, свързани с ПВУ, бяха на служебния министър на правосъдието Крум Зарков.

Предложението за отлагане беше направено от председателя на комисията Радомир Чолаков от ГЕРБ и беше подкрепено от 16 народни представители, а шестима бяха против. Чолаков аргументира искането си с необходимост за създаване на работна група, която отговори на зададените по време на дебата въпроси, както и искането на главния прокурор Иван Гешев да бъде изслушан по въпроса от депутатите.

„Нямаме намерение да саботираме или да бавим процеса, но бяха дадени нелоши идеи. Нека обсъдим още няколко дни“, каза Чолаков.

Предложението дойде след като в продължение на шест часа депутатите изслушваха представители на прокуратурата, Висшия съдебен съвет, адвокатурата и граждански организации.

Трима от депутатите, които бяха против – Милен Матеев, Мирослав Иванов от „Продължаваме промяната“ и Надежда Йорданова от „Демократична България“ казаха, че отлагането не е нужно, защото по време на заседанието са били изслушани заместниците на Иван Гешев, а неговата позиция е можела да бъде представена и в писмен вид.

Те припомниха и начина, по който комисията прие промените в Изборния кодекс, с които бяха върнати хартиените бюлетини, както и че тогава не е имало проблем заседанието да продължи почти цяло денонощие.

Един от заместниците на Гешев – Борислав Сарафов каза пред депутатите, че настоящите предложения за законови промени са „открит опит за овладяване на съдебната система и за отстраняване на главния прокурор и представителите на двете върховни съдилища“. Сарафов каза още, че в случай, че промените бъдат приети, прокуратурата ще сезира Конституционния съд.

Народните представители продължават да отлагат или отхвърлят ключови промени, свързани със съдебната система, които бавят изпълнението на ПВУ. В последния работен ден преди празниците депутатите от ГЕРБ, ДПС, БСП, "Възраждане" и "Български възход" отложиха гласуването за реформата на Комисия за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобито имущество (КПКОНПИ).

По-рано народните представители отхвърлиха и промените, които предвиждаха защита на хората, които подават сигнали за нарушения. Това включва и сигналите за корупция.

В последните дни народните представители все по-често обсъждат и опита ангажиментите на България по ПВУ да бъдат предоговорени с ЕС. Най-често се споменават промени в глава „енергетика“, които касаят работата на въглищните централи.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG