Връзки за достъпност

Извънредни новини

"На ход са депутатите." Правителството предлага върховен съдия да разследва главния прокурор


Служебният министър на правосъдието Крум Зарков
Служебният министър на правосъдието Крум Зарков

Министерският съвет одобри проект за механизъм за разследване на главния прокурор. Това съобщи служебният министър на правосъдието Крум Зарков в сряда. Предстои правителството да внесе законопроекта в Народното събрание, където депутатите да гласуват дали да го приемат.

Законопроектът предвижда при данни за престъпление, извършено от главния прокурор или неговите заместници, разследването да се води от наказателен съдия от Върховния касационен съд (ВКС), от Апелативен съд или Окръжен съд, но с ранг на съдия от ВКС.

Той ще се се определя на случаен принцип от списък с магистрати, предварително одобрен от Наказателната колегия на ВКС, които са дали съгласие, и ще бъде назначаван за прокурор във Върховната касационна прокуратура (ВКП). Действията на този специален прокурор ще се контролират от друг наказателен съдия.

Целта на идеята съдия да разследва главния прокурор е той да бъде независим при взимането на решения. Главният прокурор е ръководител на държавното обвинение и редица международни организации и експерти са предупреждавали през годините, че може да влияе на всяко разследване срещу себе си, започнато от прокурор, който му е подчинен.

Предложението предвижда още разследващи органи в случаи на разследване на главния прокурор да бъдат разследващи полицаи, определени със заповед на министъра на вътрешните работи и разследващи митнически инспектори, определени със заповед на министъра на финансите.

Делата за престъпления от общ характер, извършени от главния прокурор или негов заместник, ще са подсъдни, като първа инстанция на Софийския градски съд, а отказите да се образува досъдебно производство ще подлежат на съдебен контрол на две инстанции.

Сред другите промени, предложени от Крум Зарков и одобрени от Министерския съвет в сряда е намаляването на броя на гласовете в Пленума на Висшия съдебен съвет (ВСС), нужни за избора, временното отстраняване и предсрочното освобождаване на главния прокурор - от 17 на 13.

Проектът вече беше представен от Крум Зарков, а сега получи одобрението на цялото правителство, което ще го внесе за гласуване в Народното събрание.

“От днес на ход са народните представители”, каза Зарков в сряда на брифинг.

Предложението на Зарков е редактиран вариант на подготвения от екипа на бившия министър Надежда Йорданова механизъм за разследване на главния прокурор. Корекции са направени заради препоръки в становището на Венецианската комисия.

През октомври Венецианската комисия към Съвета на Европа оцени положително пакета от законодателни промени, предложен от кабинета “Петков”, за механизъм за разследване на главния прокурор. Комисията обаче поиска от България още по-дълбока и цялостна съдебна реформа.

Предложенията за законодателни промени са част от ангажиментите, поети от България по Плана за възстановяване и устойчивост на ЕС, и трябва да бъдат приети до юни 2023 г.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG