Връзки за достъпност

Извънредни новини

Полша е готова да изпрати танкове "Леопард" на Украйна


Президентите на Литва Украйна и Полша Гитанас Науседа, Володимир Зеленски и Анджей Дуда по време на срещата им в украинския град Лвов.
Президентите на Литва Украйна и Полша Гитанас Науседа, Володимир Зеленски и Анджей Дуда по време на срещата им в украинския град Лвов.

Полша е готова да изпрати танкове „Леопард“ за Украйна. Това каза полският президент Анджей Дуда след среща с колегите си от Украйна и Литва Володимир Зеленски и Гитанас Науседа в Лвов.

В продължение на месеци Киев отправя искания за тежка военна техника, включително и за германските танкове „Леопард 2“. Според украинските военни подобен вид оръжия има ключово значение в битката в района на Донбас, където и към момента са съсредоточени най-тежките сражения.

Варшава е готова да достави танковете, но като „част от международна коалиция“, каза още Дуда. По думите му, за да се стигне до доставката е необходимо да се създаде подобна коалиция, която да постигне съгласие за предоставяне на военната техника.

Володимир Зеленски приветства решението и призова за „общо решение“ между всички страни, които са готови да изпратят тежка бойна техника в Украйна.

Преди дни германският канцлер Олаф Шолц каза, че не се отказал от убеждението си за необходимостта всички доставки на оръжие за Украйна да стават координирано между Киев и съюзниците ѝ. Германия на няколко пъти заяви намерение да продължи изпращането на оръжие към Украйна.

От началото на непредизвиканата руска военна агресия през февруари 2022 г. редица европейски държави, САЩ, Канада и Австралия предоставят различни по вид оръжия за Украйна.

Преди дни бяха обещани Брадли" М2 (Bradley) M2 от САЩ, "Мардер" (Marder) от Германия и AMX-10 RC от Франция. В понеделник Пентагонът заяви, че ще достави и бронирани транспортни машини за пехотата "Страйкър" (Stryker).

В същото време правителството на Великобритания обсъжда със западните си съседи потенциална доставка на модерните танкове „Challenger 2“. За това на няколко пъти съобщиха представители на британското правителство и армията.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG