Връзки за достъпност

Извънредни новини

Външната министърка на Германия посети Харков и обеща "още военни пратки"


Външната министърка на Германия Аналена Бербок и украинският ѝ колега Дмитро Кулеба по време на посещението в Харков
Външната министърка на Германия Аналена Бербок и украинският ѝ колега Дмитро Кулеба по време на посещението в Харков

Германската министърка на външните работи Аналена Бербок посети украинския град Харков, предаде ДПА. На място тя каза, че Берлин ще предостави на Киев допълнителна хуманитарна помощ, която включва генератори и гориво, както и „още военни пратки“.

Харков е един от големите градове, които се намират в Източна Украйна в близост до фронтовата линия, където в момента се водят най-тежки боеве. Руската армия не спира с опитите си да превземе населеното място, в което живеят около 1 млн. души.

Бербок беше придружена от украинския си колега Дмитро Кулеба и украинския посланик в Германия Олексий Макеев. Тя осъди руските атаки срещу Харков и обяви, че целта на посещението е била да види с очите си каква е ситуацията в града.

„Най-много искам да чуя гражданите, които са толкова тежко ударени от войната в тази студена зима, когато температурите падат до -15 градуса“, каза тя. Дойче Веле съобщава, че Бербок е говорила още за пораженията по ключова украинска инфраструктура, а също е посетила детска болница в един от най-тежко пострадалите райони.

По думите ѝ въпреки германската помощ за фронта и гражданите, Берлин не се отказва и от това да помогне за присъединяването на Украйна към ЕС. Бербок каза още, че Германия ще предостави и 20 млн. евро за увеличаване на достъпа до интернет терминалите „Старлинк“.

Малко след посещението на Бербок в Харков лидерът на местната власт Олег Синехубов съобщи, че градът е бил бомбардиран от руската армия. В Телеграм той призова гражданите да останат в бомбоубежищата.

В началото на войната Германия беше сред държавите, които имаха по-консервативна позиция за предоставянето на оръжие за Украйна. По-късно това се промени и Берлин започна да доставя големи количества бронирани машини, артилерийски способности и дори системи за противовъздушна отбрана. Преди дни беше съобщено за доставка на бойни машини за пехотата „Мардер“.

Въпреки обявеното от Владимир Путин прекратяване на огъня за Коледа, която руснаците и част от украинците отбелязват в първите дни на януари, руската армия извърши атаки, включително и срещу Харков. Най-тежка остава ситуацията в Бахмут и Соледар, където руските сили концентрират най-сериозната част от атаките си.

Германски гепарди в Украйна срещу иранските дронове на Русия
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:38 0:00
  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG