Връзки за достъпност

Извънредни новини

МВР започва цялостно разследване на "Златната локва" на границата


Иван Демержиев
Иван Демержиев

МВР започва разследване на цялостния начин, по който е стопанисван така наречения "златен гьол" или "златна локва" на границата. На ГКПП „Капитан Андреево“ служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев каза, че се разследва и информацията, установена от данъчните, че касови апарати в този обект не са били свързани фискално със системата на НАП.

През последните 10 години дезинфекцията в т.нар локва се извършваше от частната фирма "Пи. Еф. Си." Договорът за дезинфекция с фирмата беше сключен в последния ден от мандата на първия кабинет на Бойко Борисов (2009-2013). С него БАБХ упълномощи частната фирма да събира такса за дезинфекция на граничните пунктове "Капитан Андреево" и "Лесово". Договорът изтича през март тази година.

Дейността на "Пи. Еф. Си." стана известна покрай журналистическото разследване "Златната локва" на Генка Шикерова и "Антикорупционен фонд" през 2019 г.

Демерджиев каза, че едната причина да е на пункта е да изпълни задача, която президентът възложи на министрите още при първите два служебни кабинета през 2021 г., а тя е държавата да поеме контрола върху границата.

Във вторник служебният министър на земеделието Явор Гечев каза, че "ще бъде направена нарочна фирма, която ще се управлява поне от 5 институции", сред които Министерството на транспорта, НАП и Национална служба "Полиция".

Като втора задача, заради която е на пункта, Демерджиев определи развитието на граничния пункт по начин, по който ще може спокойно да пропуска огромния обем от трафик, който се увеличава с около 20 процента всяка година.

Демерджиев каза, че задачата е пунктът да бъде преизграден. "Трябва да се пусне трета лаборатория тук, която да обработва фриго товарите от Турция, и трябва да се пусне нова лаборатория в Лесово, която да се справя със същата задача. Всички тези лаборатории ще се управляват от държавата и ще бъдат под държавен контрол“, каза още Иван Демерджиев.

Дезинфекция на влизащите в страната транспортни средства може да се извършва само от официален ветеринарен лекар. Законът за държавните такси пък ясно регламентира кой и защо има право да ги събира. Това са държавни и местни органи на власт, както и бюджетни организации за предоставени от тях услуги или дейности. Не е ясно защо държавата се е отказала от печеливша дейност, вменена ѝ по закон.

Справка в отчетите на фирмата показват, че след първата година от създаването си, благодарение на договора, сключен с агенцията по храните, новосъздадената фирма "Пи. Еф. Си." е регистрирала печалба от 1.3 млн. лв.

За пет години работа по договора, осигурен от държавата, частното дружество e увеличило печалбата си близо 7 пъти до 8.7 млн. лв. за година. За пет години фирмата е спечелила от тази дейност 27 млн. лв.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG