Връзки за достъпност

Извънредни новини

Открита е втора партида класифицирани документи, използвани от Байдън


Джо Байдън
Джо Байдън

Държавни документи, които президентът Джо Байдън е използвал, след като е напуснал вицепрезидентския пост на администрацията на президента Барак Обама, бяха открити на две различни места.

Втората партида беше намерена в четвъртък. За някои от тях също се предполага, че съдържат класифицирана информация, каквити бяха намерени във вторник.

Втората партида документи са намерени, след като сътрудници на Байдън претърсват други места, където той е работил, след като е напуснал администрацията на Обама.

Новата партида е открита на различно място от първата. Първата беше намерена в офис на Университета на Пенсилвания във Вашингтон, който някога е бил нает от Байдън, когато е бил вицепрезидент до президентската му кампания през 2020 г.

Офисът на Пен Байдън Център във Вашингтон, където адвокатите му са намерили част от документите.
Офисът на Пен Байдън Център във Вашингтон, където адвокатите му са намерили част от документите.

Президентът Байдън коментира откриването им, като заяви, че е бил изненадан.

Предварителното разследване на Министерството на правосъдието за възможна злоупотреба с класифицирани документи се фокусира върху това как те са попаднали там, където са открити, и дали президентът Байдън има участие.

Критиците на Байдън сравниха намирането на документите с продължаващото разследване на Министерството на правосъдието за работата на Доналд Тръмп с класифицирани материали след напускането му на Белия дом през януари 2021 г.

Случаят на Тръмп Vs. Байдън

BBC направи сравнение между двата случая. Според новинарските съобщения личните адвокати на г-н Байдън са открили 10 класифицирани документа - някои от тях с гриф "Строго секретно". Те са били в кутия с други материали в шкаф за съхранение в Центъра за дипломация и глобална ангажираност "Байдън" към Университета на Пенсилвания.

На другия полюс са над 325-те класифицирани документа - включително някои с гриф "Секретно" и "Строго секретно" - открити през миналата година в имението на г-н Тръмп "Мар-а-Лаго" във Флорида.

Според CNN документите, открити в офиса на Байдън, са били обозначени като "чувствителна информация". Това показва, че материалът може да включва информация за методи и източници за събиране на разузнавателна информация. Съобщава се, че те са включвали информация за Украйна, Иран и Обединеното кралство.

От 300-те документа на Тръмп, намерени в Мар-а-Лаго, само един комплект документи е имал подобно обозначение SCI.

Според специалния адвокат на г-н Байдън класифицираните документи са открити, докато екипът му се е изнасял от офисите на "Байдън Център" във Вашингтон на 2 ноември. На следващия ден те предали материалите на Националния архив.

Не знаем как е била намерена втората пратка, но се съобщава, че те са били част от претърсването на всички офиси, използвани от Байдън, предизвикано от първото "откритие".

В случая с Тръмп - Националният архив на САЩ е инициирал контакт с офиса му, след като е установил, че не притежава някои забележителни документи от неговия президентски мандат - като например кореспонденцията със севернокорейския лидер Ким Чен-ун.

Екипът на бившия президент Тръмп извърши преглед на складовите му помещения в Мар-а-Лаго и предостави на правителството някои материали, включително класифицирани документи, но архивистите не смятат, че екипът на президента е оказал пълно съдействие. Това даде началото на разследването на ФБР, което доведе до обиска на имението "Мар-а-Лаго" през август и откриването на повече от 100 допълнителни документа.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG