Връзки за достъпност

Извънредни новини

Върховният съд на САЩ проправи пътя за отваряне на данъчните досиета на Тръмп


От години Доналд Тръмп отказва да публикува финансовите данни
От години Доналд Тръмп отказва да публикува финансовите данни

Върховният съд на САЩ проправи пътя за предоставяне на данъчните досиета на бившия президент Доналд Тръмп на контролираната от демократите финансовата комисия на Камарата на представителите, съобщи Би Би Си.

Във вторник съдът отхвърли искането на неговите адвокати да спре предаването на данъчните документи и да блокира решението на по-долната съдебна инстанция, която удовлетвори искането на комисията.

Първоначално Върховният съд спря публикуването на документите в началото на ноември след извънредна молба на защитата на Тръмп, като даде възможност и на двете страни да направят коментари. В крайна сметка обаче магистратите взеха окончателното решение, с което това ще стане възможно.

Този ход е удар за Тръмп, който от години държи декларациите си в тайна. Той стана първият президент от 40 години насам, който не публикува данъците си, след като обяви първата си президентска кандидатура. Комисията иска достъп до неговите документи от 2019 г. насам.

По време на администрацията на Тръмп Министерството на финансите се противопостави и едва при управлението на Джо Байдън миналата година нареди на местните данъчни служби – IRS, да предадат документите.

Тръмп, който миналата седмица започна третата си кампания за Белия дом, е изправен пред няколко разследвания, свързани с бизнеса му. Той отрича да е извършил каквото и да било нарушение.

Тръмп е призован и да даде показания за щурма срещу Капитолия през януари 2021 година и ако не се яви, го чака затвор.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG