Връзки за достъпност

Извънредни новини

Илон Мъск върна профила на Доналд Тръмп в Туитър


Доналд Тръмп
Доналд Тръмп

Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп отново има профил в Туитър. В събота вечерта новият собственик на социалната мрежа Илон Мъск отмени решението, с което Тръмп беше блокиран, предадоха информационните агенции.

Новината идва след допитване до потребителите на Туитър. В него взеха участие 15 милиона души, като 51,8% от тях гласуваха "за" възможността да се отмени забраната, написа Мъск в профила си.

"Хората се произнесоха", добави той.

Илон Мъск стана собственик на Туитър в края на октомври след сделка за 44 млн. долара. Първото му действие беше да уволни ръководството на компанията.

Предишното ръководство на Туитър беше блокирало Доналд Тръмп заради риск от това, че от неговия профил се насърчава насилие. Това стана ден след 6 януари 2021, когато поддръжници на Тръмп нахлуха в сградата на американския парламент.

Щурмът им дойде в момент, в който Конгресът се готвеше да утвърди победата на Джо Байдън на президентските избори. Насилието доведе до смъртта на четирима цивилни и един полицай.

След тези събития Фейсбук, Инстаграм и Ютюб също замразиха профилите на Тръмп, които имаха милиони последователи. В отговор Тръмп създаде своя собствена социална мрежа, която нарече Truth Social.

Преди дни Тръмп каза, че ще се кандидатира на президентските избори в САЩ през 2024 г.

След като профилът му в Туитър беше възстановен в петък вечерта, Тръмп каза, че няма да го използва, а ще остане в собствената си социална мрежа.

Тръмп има над 9 млн. последователи в Туитър.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG