Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Враг на държавата". Тръмп обвини Байдън, че използва ФБР срещу него


Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп
Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп

Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп определи настоящия президент на страната Джо Байдън като "враг на държавата" и го обвини, че използва Федералното бюро за защита (ФБР), за да го атакува, съобщиха световните агенции.

Думите на Тръмп дойдоха късно в събота по време на първата му публична изява след обиските в неговото имение в Мар а лаго, Флорида. Тогава ФБР конфискува стотици документи, включително материали с гриф "класифицирана информация", които според обвиненията Тръмп е пренесъл неправомерно в дома си.

По време на предизборно събитие със симпатизанти в събота вечерта Тръмп обвини Байдън, че използва ФБР като инструмент за атаки срещу него. По думите му обискът в имението му представлява "една от най-шокиращите злоупотреби с власт от която и да било администрация в американската история".

Обискът на ФБР се проведе в началото на месеца. Вестник New York Times съобщи, че агентите са открили стотици документи с гриф "класифицирана информация" сред иззетите материали, включително документи от ЦРУ, Агенцията за национална сигурност и ФБР.

След обиска Тръмп каза, че ако са му били поискани, е щял да предаде документите на правосъдното министерство на САЩ, и отрече да е нарушил закона.

В петък президентът Джо Байдън отправи предупреждение към американците, че Тръмп и привържениците му представляват екстремистка заплаха за нацията и нейното бъдеще.

Размяната на обвинения между двамата идва само няколко месеца преди провеждането на междинните избори в САЩ. Това са общите избори, на които американските граждани гласуват за членове на Конгреса и Сената на САЩ.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG