Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Не е нормално". Байдън обвини Тръмп и привържениците му, че са заплаха за демокрацията


Президентът на САЩ Джо Байдън отправи предупреждение към американците, че неговият предшественик Доналд Тръмп и привържениците му представляват екстремистка заплаха за нацията и нейното бъдеще, предаде Асошиейтед прес в петък.

Думите му идват само няколко месеца преди провеждането на междинните избори в САЩ. Това са общите избори, на които американските граждани гласуват за членове на Конгреса и Сената на САЩ.

"Твърде много от това, което се случва днес в страната ни, не е нормално", каза Байдън.

"Доналд Тръмп и MAGA (от "Да направим Америка отново велика"/Make America Great Again) републиканците, които го подкрепят, представляват екстремизъм, който заплашва самите основи на нашата република", каза още той.

Той добави, че те "са решени да върнат тази страна назад", "насърчават тоталитарни лидери и разпалват пламъците на политическо насилие".

Обвиненията му към Тръмп дойдоха по време на реч, произнесена в Залата на независимостта във Филаделфия и излъчвана в най-гледаното телевизионно време.

В словото си Байдън каза още, че Тръмп и съюзниците му са предизвикателство за системата на държавно управление на САЩ, за репутацията на страната в чужбина и начина на живот на нейните граждани.

Явното усилие на Байдън да маргинализира Тръмп и неговите привърженици представлява рязък обрат за президента, отбелязва Асошиейтед прес. В речта си при встъпването си в длъжност Байдън беше по-сдържан в критиката си към привържениците на Тръмп и проповядваше желанието си за национално единство.

Служители от Белия дом, цитирани от агенцията, коментираха, че новата реторика на Байдън е отражение на нарастващото му притеснение от идеологическите предложения на съюзниците на Тръмп и непреклонното отричане на изборните резултати от 2020 г.

През януари 2021 г. стотици хора щурмуваха сградата на американския парламент, счупиха мебели и обсадиха залата, в която се бяха затворили депутати. Това стана след твърдения на Тръмп, че току-що отминалите президентски избори са били фалшифицирани, а полагащата му се победа в тях – открадната.

Твърденията му бяха отхвърлени от съдилища, наблюдатели и избирателни комисии. Въпреки това Тръмп продължи да стои зад тях и след митинг във Вашингтон даде насърчи похода на свои привърженици срещу Капитолия. По време на нападението загинаха петима души.

Случаят доведе до втора процедура по импийчмънт на Тръмп, а срещу него започнаха разследвания за заговор.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG