Връзки за достъпност

Извънредни новини

Специален прокурор ще разследва как Байдън е боравил с поверителни документи


Главният прокурор на САЩ Мерик Гарланд

Главният прокурор на САЩ Мерик Гарланд каза в четвъртък, че ще бъде назначен специален прокурор, който ще разследва как президентът Джо Байдън е боравил с поверителни правителствени документи, съобщи Ройтерс. Това е станало, след като е напуснал вицепрезидентския пост на администрацията на президента Барак Обама през 2017 г.

В четвъртък Белият дом съобщи, че юристи на президента Байдън са намерили втори комплект класифицирани документи от времето му като вицепрезидент в складово помещение в дома му в щата Делауер. В понеделник стана известно, че такива документи са намерени в офис на университета на Пенсилвания във Вашингтон, който е бил нает от Байдън, когато е бил вицепрезидент до президентската му кампания през 2020 г.

Гарланд каза, че Робърт Хър ще бъде назначен за специален разследващ. Той е бивш прокурор и е заемал висок пост в Министерството на правосъдието по време на мандата на бившия президент Доналд Тръмп.

Понякога се назначават специални прокурори за разследване на политически чувствителни случаи, които работят с известна степен на независимост от ръководството на Министерството на правосъдието, отбелязва Ройтерс. В това число и от главния прокурор Мерик Гарланд, който беше назначен от Байдън. Специалните прокурори понякога, но не винаги, повдигат наказателни обвинения, допълва Ройтерс.

В четвъртък Байдън каза, че той и екипът му оказват пълно съдействие на проверката по случая.

Републиканците настояват за разследване, както демократите разследват Доналд Тръмп за укриване на секретни документи в резиденцията му във Флорида. В случая с Тръмп агенти на ФБР извършиха одобрен от съда обиск през август миналата година в имението му във Флорида. Бяха намерени и иззети около 100 документа, обозначени като класифицирани. През септември Байдън нарече боравенето с секретни документи от страна на неговия предшественик "напълно безотговорно".

Барак Обама от Демократическата партия беше президент на САЩ от 2009 до 2017 г., за тези два мандата Байдън беше вицепрезидент. Следващите избори бяха спечелени от кандидата на Републиканската партия Доналд Тръмп. Байдън, който е политик също от Демократическата партия, е президент от януари 2021 г., след като спечели последните избори.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

Най-ново видео

Странните избори в най-бедния край на Европейския съюз
please wait

No media source currently available

0:00 0:11:15 0:00
XS
SM
MD
LG