Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Неравно третиране". Служителите на Външно спират стачката си


Протест на служители на Външното министерство, 14 декември 2022 година.
Протест на служители на Външното министерство, 14 декември 2022 година.

Протестиращите служители от Министерството на външните работи (МВнР) прекратиха стачката си. Това съобщи БТА, като цитира Професионалното обединение на държавните служители от дипломатическата служба.

От началото на декември миналата година във Външното министерство се провежда стачка за първи път в близо 144-годишната история на българската дипломация. По думите на служителите в системата, те получават най-ниските заплати в цялата държавна администрация.

Както Свободна Европа писа, началната заплата на специалистите в МВнР е под 1000 лв., а средната е около 1600 лв. бруто, което е по-ниско от средното заплащане в София.

Освен по-високи заплати, недоволните искаха индексиране на командировачните пари, както и прекратяване на практиката за намаляване на основната заплата при дългосрочно командироване.

В края на декември служебният външен министър Николай Милков каза, че правителствто е приело постановление, с което се увеличават заплатите в сектора между 9 и 60%, в зависимост от заеманата длъжност.

В петък от синдиката се оплакват, че това решение не е било съгласувано със стачкуващите служители.

"Това увеличение не засяга служителите на МВнР зад граница, с което се задълбочава разделението и неравното третиране", казват от синдиката. По думите им така се е създало допълнително разделение между служителите.

От синдиката допълват, че увеличението не засяга и заплатите на постъпващите в системата млади дипломати – с изискване за минимум два чужди езика и образователна степен магистър.

Нерешен, според синдиката, остава и въпросът за актуализацията на парите за командировка. Неразрешен е останал и проблемът с намаляването на основната работна заплата при заминаване на работа в задграничните представителства на България.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG