Връзки за достъпност

Извънредни новини

Бившият бразилски президент Болсонаро е разследван за подстрекаване на бунтовете в страната


Жаир Болсонаро напусна Бразилия преди обвиненията
Жаир Болсонаро напусна Бразилия преди обвиненията

Върховният съд на Бразилия прие искането на главната прокуратура да включи десния бивш президент Жаир Болсонаро сред разследваните за подстрекаване на бунтовете в столицата. Той обаче се намира в САЩ.

На 8 януари недоволни от изборните резултати негови привърженици щурмуваха парламента, президентския дворец и сградата на Върховния съд. Те лагеруваха в и около столицата Бразилия от седмици, призовавайки за военен преврат.

Болсонаро е десен националист, привърженик на военното правителство, управлявало Бразилия от 1964 до 1985 г. Той беше избран за президент на Бразилия през октомври 2018 г. През октомври 2022 г. се кандидатира за втори мандат, но загуби.

Прокурорите от наскоро сформираната група за борба с антидемократичните действия мотивираха искането си с видео, публикувано от Болсонаро два дни след безредиците. В него той поставя под въпрос легитимността на президентските избори на 30 октомври. В него се твърди, че президентът Лула да Силва не е избран от гласоподавателите, а посочен от Върховния съд и бразилската избирателна комисия.

Щурмът на привържениците на Болсонаро
Щурмът на привържениците на Болсонаро

Според прокурорите Болсонаро може да е подбудил престъпление, като е направил подобни твърдения. Те смятат, че макар той да е публикувал записа след бунтовете, съдържанието му е достатъчно да обоснове разследване на поведението му преди тях. Бившият президент изтри видеото още на сутринта след публикуването му.

Съдията от Върховния съд Александър де Мораес каза, че Болсонаро ще бъде включен в разследването заради „подстрекателство и интелектуално авторство“ според PGR.

„Обществени личности, които продължават страхливо да заговорничат срещу демокрацията, опитвайки се да установят извънредно положение, ще бъдат подведени под отговорност“, каза съдията, цитиран от Би Би Си.

Преди вота Болсонаро многократно изрази съмнение в надеждността на системата за машинно гласуване в страната, а след това внесе искане за анулиране на милиони гласове. Той не призна своето поражение.
Междувременно Болсонаро е бил приет в болница във Флорида с болки в корема, съобщи съпругата му. Той напусна Бразилия и отиде в Съединените щати в края на декември, след като отказа да участва в предаването на властта на Лула.

В същото време властите в Бразилия разследват кой е направил възможни действията на радикалните му привърженици. Сред разследването са тези, които са платили за транспорта на участниците и служители по сигурността, които може да са улеснили бунта с бездействието си.

Основен заподозрян е Андерсон Торес - бивш министър на правосъдието при Болсонаро. На 2 януари той стана началник на службите за сигурност, но е бил в САЩ в деня на бунта. Според съда той е уволнил свои подчинени, след което е напуснал страната, което говори че умишлено е подготвял условия за безредиците.

Върховният съд нареди Торес да бъде задържан и започна разследване срещу него за "престъпно бездействие и заговор". Той отхвърли обвиненията и на 10 януари написа в Туитър, че ще се върне в Бразилия, за да се защити, но това все още не се е случило.

Над 1200 души бяха арестувани​ и срещу тях са повдигнати обвинения във връзка с бунта в Конгреса на Бразилия.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG