Връзки за достъпност

Извънредни новини

Над 20 души са убити в блок в Днипро след руска атака, десетки са ранени и изчезнали


Цял 9-етажен вход се срути при руската ракетна атака
Цял 9-етажен вход се срути при руската ракетна атака

Броят са убитите при руския ракетен удар, при който беше разрушен жилищен блок в източния украински град Днипро, нарасна на 25 души по последни данни, съобщи лично президентът Володимир Зеленски. Сред загиналите е и 15-годишно момиче.

Ранените са най-малко 73, сред които 13 деца, най-малкото на 3 години. Цяла нощ спасителни екипи се опитваха да извадят оцелели от развалините. Спасени са 39 души, 6 от които деца. 43 обаче се водят за изчезнали и най-вероятно повечето от тях също са загинали. Операцията продължава.

В събота руските сили нанесоха удар, при който се срути цял девететажен вход на жилищната сграда, в която живеят 1100 души.

.

Кметът на Днипро Борис Филатов съобщи, че цялата зона, в която където ракетата е ударила жилищната сграда, е без ток и вода. Възникнал е пожар с площ около 70 кв. м. Запалили са се и около 15 коли, паркирани в близост.

Хората от оцелелите етажи на къщата се евакуирани с помощта на кранове, каза Кирило Тимошенко, заместник-началник на кабинета на президента на Украйна.

Председателят на Днепропетровската областна военна администрация Валентин Резниченко уточни, че са унищожи 72 апартамента, с тежки щети са още 230, а почти 3500 тона отломки вече са отстранени.

Властите в Днипро обявиха тридневен траур и определиха случилото се като "най-тежката терористична атака" срещу града. Според тях сградата е поразена от ракета с голям обсег Х-22.

Володимир Зеленски направи специално изявление.

"Възможно ли е да спрем руския терор? Да, това е възможно. Можем ли да го направим по друг начин, освен на бойното поле в Украйна? За жалост, не. Моите съболезнования на близки и приятели", каза той.

Президентът призова западните партньори да изпратят още необходими оръжия на Украйна.

"Какво е нужно, за да бъдат спрени руските атаки по граждански цели? Нужни са онези оръжия, които са в складовете на нашите партньори и които нашите войници чакат от толкова време", каза още президентът на Украйна.

По думите му целият свят знае как и кога да спре "онези, които сеят смърт". Той благодари на всеки, който помага с това и публикува видео.

Русия извърши общо 3 въздушни нападения, 57 ракетни атаки и 69 удара от тежкотоварни ракетни залпови системи срещу Украйна на 14 януари, съобщи военното командване.

Според говорителя на украинските ВВС Юрий Ихнат Русия е нападнала Киев с балистични ракети, летящи от север.

"Балистиката не е лесна за откриване и сваляне", каза той пред местните медии.

Предупреждението за ракетната заплаха е закъсняло заради липсата на радарни данни и информация от други източници.

Властите уточниха, че вълната от руски ракетни удари по Киев и други големи градове в събота, сред които Днипро, Харков, Лвов, Одеса, са повредили ключови инфраструктурни обекти. Това бяха при първите големи атаки на Русия от началото на годината.

"От над 30 ракети, изстреляни към Украйна през деня, над 20 са свалени. Това са стотици спасени животи. Благодаря на нашите ВВС, на нашите летци и на всички, които помагат. За съжаление, са засегнати и съоръжения на енергийна инфраструктура", каза още Зеленски.

По-късно руското министерство на отбраната потвърди, че въоръжените сили на страната са нанесли поредица удари по военна и гражданска инфраструктура в Украйна.

"Всички набелязани мишени бяха поразени. Целите на (атаката) бяха постигнати", пише в изявлението, в което обаче не се споменава нищо за ракетния удар по жилищен блок в Днипро.

Според Москва руските въоръжени сили продължават да настъпват към Бахмут, като са напреднали към северните покрайнини на града. Преди дни Русия съобщи, че е превзела близкия град Соледар, което би било нейният първи голям военен успех в Украйна от месеци. Киев обаче твърди, че съпротивата продължава.

Междувременно руският президент Владимир Путин изрази оптимизъм за хода на т. нар. специална военна операция, предаде Ройтерс.

"Динамиката е положителна. Всичко се развива в рамките на плана на министерството на отбраната и генералния щаб", каза той в интервю за държавната телевизия "Русия-1".

По повод предполагаемото превземане на Соледар той каза, че се надява "нашите бойци да ни зарадват още не един път със своите резултати".

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG