Връзки за достъпност

Извънредни новини

Русия се готви за дълга война. Великобритания ще изпрати на Украйна танкове Challenger 2


Танк Challenger 2 на Queens Royal Hussars участва в демонстрация на германския и британския брониран пехотен взвод на военния полигон в Аугустдорф, 5 октомври 2018 г.
Танк Challenger 2 на Queens Royal Hussars участва в демонстрация на германския и британския брониран пехотен взвод на военния полигон в Аугустдорф, 5 октомври 2018 г.

Русия се готви за продължителна война и е насочила всички свои ресурси в тази посока, съобщи Главното управление на разузнаването (ГУР) към Министерството на отбраната на Украйна.

Според военното разузнаване мерките на президента Владимир Путин за реорганизация на икономиката и военнопромишления комплекс на Русия свидетелстват за подготовка към военно положение.

"Те имат за цел укрепване на потенциала на въоръжените сили на Руската федерация и създаване на условия за провеждане на операции, които бяха планирани в самото начало на войната, но не бяха изпълнени успешно от окупационните войски", допълниха от украинското военно разузнаване.

Според него усилията на страната окупатор да ангажира всички военни ресурси за продължаване на войната и назначаването на началника на Генералния щаб ген. Валерий Герасимов за нов командващ на войските в Украйна, свидетелстват за две неща - не само за военните провали на Русия, но и за подготовката за продължаване на мащабна дълга война.

Русия е преместила поне десет плавателни съда от Черноморския си флот от военноморската база в Новоросийск заради опасения от възможно украинско нападение, съобщи в същото време британското министерство на отбраната в ежедневната си разузнавателна сводка за войната.

Новоросийск е пристанищен град в руския Краснодарски край.

Предвид броя и вида на съдовете, разположени в открито море по едно и също време, подобна активност вероятно е свързвана с конкретна заплаха, която Русия смята, че е установила, написаха от ведомството в Туитър.

Според анализа е "малко вероятно" това действие да е подготовка за руски удари с крилати ракети и че е "много малко вероятно" да са приготовления за морскодесантни нападателни операции.

Междувременно британският премиер Руши Сунак потвърди в разговор с украинския президент Володимир Зеленски, че Обединеното кралство ще предостави танкове Challenger 2 на Украйна. Става дума за около 10 броя.

Сунак каза, че те ще помогнат на украинските сили да „отблъснат руските войски“. Досега правителството в Лондон многократно съобщаваше, че все още не е взето окончателно решение. Сега Великобритания ще стане първата западна държава, която изпраща тежки танкове. Миналата седмица Франция за първи път обеща да предостави леки танкове, а Германия и САЩ ще дадат общо 90 бойни машини за пехотата.

"Министър-председателят очерта амбицията на Великобритания да увеличим нашата подкрепа, включително чрез предоставянето на танкове Challenger 2 и още артилерийски системи. С президента Зеленски приветстваха и предложението на Полша да осигури рота танкове"Леопард", коментира говорител на Сунак.

Зеленски благодари на Великобритания за това решение, което „не само ще ни укрепи на бойното поле, но и ще изпрати правилен сигнал към други партньори“.

В отговор на новината за предоставянето на танкове говорителката на руското външно министерство Мария Захарова каза пред BBC News: "Както сме казвали и преди, доставките на оръжия са легитимни цели за руските удари".

Откакто западните държави започнаха да предоставят военна помощ на Киев, Москва многократно предупреждаваше, че превозните средства на САЩ и НАТО, превозващи оръжия на украинска територия, ще се считат за мишени. Руското министерство на отбраната също неведнъж е заявявало, че „местата за съхранение на оръжия на НАТО“ са били унищожени от неговите сили, но няма потвърждение за това.

Challenger 2 е основният боен танк на британската армия. Той влиза в експлоатация през 1998 г. и в момента е в процес на модернизация, който ще го запази в експлоатация до 2035 г.

Challenger тежи 64 тона, 2 има четиричленен екипаж и носи 120 мм главно оръдие и две 7,62 мм картечници Максималната му скорост е около 59 км/ч (36 мили в час).

Най-успешната му употреба беше във войната в Ирак.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG