Връзки за достъпност

Извънредни новини

Лондон отзовава посланика си в Техеран и санкционира иранския главен прокурор след екзекуцията на зам.-министър


Алиреза Акбари
Алиреза Акбари

Британският външен министър Джеймс Клевърли съобщи, че Великобритания временно отзовава посланика си в Иран заради екзекуцията на бившия ирански зам.-министър на отбраната Алиреза Акбари.

Акбари, който имаше иранско-британско гражданство, беше осъден на смърт по обвинение в шпионаж в полза на Великобритания във връзка с преговорите на Иран със западните сили за ядрената му програма.

Самият Акбари отричаше обвиненията и в аудиосъобщение успя да каже, че е бил подложен на жестоки изтезания и заплахи с оръжие, за да му изтръгнат самопризнания. Според министерството на разузнаването в Техеран той е бил "един от най-важните агенти на британската разузнавателна служба в Иран".

Лондон определи изпълняването на присъдата като "варварски акт". И съобщи, че освен отзоваването на посланика, налага санкции срещу иранския главен прокурор Мохамад Джафар Монтазери, за да изрази "отвращението" на Лондон от екзекуцията.

"Призоваваме на иранския режим да бъде потърсена отговорност за ужасяващите нарушения на човешките права", каза още Клевърли.

"Нашият отговор няма непременно да се ограничи до действията, които обявих. Ще реша, консултирайки се с колегите ми в правителството, какви по-нататъшни действия ще предприемем", добави външният министър.

В отговор Техеран извика посланика на Обединеното кралство в Иран Саймън Шерклиф в иранското външно министерство, за да изрази протест, че британското правителство е установило "нековенционални контакти", представляващи накърняване на националната сигурност на Ислямската република.

Според ведомството Лондон е оказал "злонамерена подкрепа" на Акбари, който е бил обесен заради това, че е накърнил вътрешната и външната сигурност на Иран.

Междувременно Франция "осъди с възможно най-голяма твърдост екзекуцията в Иран".

"Шарже д'афер на посолството на Иран в Париж беше извикан отново, този път, за да изразим възмущението си и да го предупредим, че повтарящите се нарушения на международното право не могат да останат без отговор, особено ако става дума за отношение към чужди граждани", се казва в изявление на външното министерство.

Френският президент Еманюел Макрон също определи екзекуцията като варварски акт и каза, че е солидарен с Великобритания.

Последва коментар и от Вашингтон - че е ужасен от екзекуцията на ирано-британския гражданин.

"Задържанията на произволен принцип, признанията под принуда и политически мотивираните екзекуции са напълно неприемливи и трябва да бъдат преустановени", се казва в изявление на Държавния департамент на САЩ.

Правозащитната организация Amnesty International призова Обединеното кралство да разследва твърденията, че Акбари е бил измъчван преди смъртта си и обвини Иран, че проявява "жалко малко уважение" към човешкия живот.

Племенникът на Акбари - Рамин Форгани, каза пред BBC от Люксембург, че е в шок от екзекуцията, описвайки я като знак за "отчаян" режим. Той каза, че чичо му е ирански патриот, отдаден на страната - ветеран от войната между Иран и Ирак, консултант на иранското правителство по ядрените преговори със Запада.

Форгани свързва момента на екзекуцията с плановете на Обединеното кралство да определи могъщата IRGC на Иран - Корпуса на гвардейците на ислямската революция - за терористична организация.

Той разказа, че Акбари се е преместил във Великобритания с инвестиционна виза и е станал натурализиран гражданин. Върнал се в Техеран след молба от бившия му шеф Али Шамхани - секретар на Върховния съвет за национална сигурност на Иран.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG