Връзки за достъпност

Извънредни новини

Доставките на оръжия за Украйна трябва да изпреварват руските атаки, каза Зеленски в Давос


Президентът на Украйна Володимир Зеленски говори на световния икономически форум в Давос чрез видеовръзка.
Президентът на Украйна Володимир Зеленски говори на световния икономически форум в Давос чрез видеовръзка.

Украинският президент Володимир Зеленски каза, че западните доставки на танкове и системи за противовъздушна отбрана трябва да идват по-бързо, за да изпреварят руските атаки, докато украинските сили водят "брутални и принципни" боеве в Донбас. Той говори чрез видеоконферентна връзка пред участниците в Световния икономически форум в Давос, Швейцария, на 18 януари. В редовното си вечерно видеообръщение по-късно Зеленски каза, че Донбас в момента е "епицентърът" на войната.

Украйна регистрира постепенно увеличаване на обстрела и опити за настъпателни действия от руските сили там, каза той, като благодари на "всички наши бойци, които държат позиции".

Зеленски също благодари "за навременната помощ" на Канада, която съобщи, че ще даде 200 бронетранспортьора на украинските сили.

"Времето, което свободният свят използва за мислене, се използва от терористичната държава за убийства", каза Зеленски. Доставките на западни танкове трябва да изпреварят ново нахлуване на руски танкове, добави той.

По думите му съюзниците му многократно са били "твърде колебливи" да действат, за да се противопоставят на Русия, дори ако в крайна сметка направят правилния избор. Той не спомена конкретно Германия, но Украйна многократно е призовавала Берлин да изпрати произведените в Германия танкове Леопард 2.

Германия е обвързала решението си дали да изпрати танкове Леопард 2 с решението на САЩ за изпращане на модерни танкове Abrams, отбелязва украинската служба на Радио Свобода. По рано в сряда заместник-министърът на отбраната на САЩ Колин Кал каза пред журналисти в Пентагона, че Съединените щати в момента не са готови да предоставят танковете.

„Просто не мисля, че все още сме там“, каза Кал, въпреки че не изключи това в бъдеще.

Германският канцлер Олаф Шолц, говорейки по-рано на форума в Давос, каза, че Германия ще подкрепя Украйна "колкото е необходимо". Но Шолц, въпреки критиките не само от Киев, но и от съюзниците в НАТО и членовете на собствената му коалиция, досега се противопоставяше на изпращането на танкове Леополд 2.

"Ние непрекъснато доставяме на Украйна големи количества оръжия, в тесни консултации с нашите партньори, включително артилерия, системи за противовъздушна отбрана и бронирани превозни средства", каза Шолц.

Зеленски добави, че е доволен да чуе, че бившият държавният секретар на САЩ Хенри Кисинджър е променил мнението си за членството на Украйна в НАТО. Кисинджър, който говори виртуално пред Световния икономически форум на 17 януари, каза, че инвазията на Русия показва, че вече няма смисъл Украйна да се държи извън НАТО и членството на Украйна би било "уместен резултат".

Зеленски помоли присъстващите да почетат с минута мълчание 14-те загинали в сряда при катастрофа с хеликоптер на край Киев. Сред жертвите е министърът на вътрешните работи на Украйна Денис Монастирски, други висши служители на министерството и едно дете. На въпрос дали има притеснения за собствената си безопасност заради катастрофата, Зеленски отговори, че не се притеснява.

Западните поддръжници на Украйна ще обещаят по-тежки и по-модерни оръжия на Киев, каза на форума шефът на НАТО Йенс Столтенберг, защото "това е битка за нашите ценности".

Европейската комисия отпусна първия транш в размер на 3 млрд. евро от общата сума от 18 млрд. евро макрофинансова помощ за Украйна, съобщи председателката на Комисията Урсула фон дер Лайен в речта си на годишната среща в швейцарския курортен град.

Съветът на Европейския съюз одобри законодателен пакет от помощи за Украйна на стойност 18 милиарда евро още през декември. Благодарение на новата формула, Киев ще има осигурена подкрепа за цялата 2023 година.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG