Връзки за достъпност

Извънредни новини

Украйна може да си върне Крим, ако получи оръжия с голям обхват, каза американски генерал


Бен Ходжис.
Бен Ходжис.

Войната ще свърши, когато Украйна принуди руските части да напуснат Крим, каза Бен Ходжис, генерал-лейтенант от резерва на САЩ. Според него това е възможно, но зависи от военната помощ, която международните партньори на Киев предоставят.

"Това може да се случи още тази година, ако им дадем прецизни оръжия с голям обхват", каза той в интервю за българското предаване "Видимо и Невидимо".

Ходжис има опит като командващ бойни действия в Ирак и Афганистан. През 2012 г. става първият командващ Съюзното сухопътно командване на НАТО, а от 2014 г. до пенсионирането си през 2017 г. е командир на Сухопътните войски на САЩ в Европа.

И така, кой командва?

В интервю за грузинската служба на RFE/RL Ходжис каза, че операция около Бахмут показва липсата на последователност и кохерентност в операцията и военното командване на Русия.

Около Бахмут и Соледар се водят най-тежките бойни действия. Основната военна сила на Русия там е частната армия "Вагнер" на Евгений Пригожин. Голяма част от бойците в частната армия са затворници, които се бият срещу обещание за амнистия.

Украински дронове атакуват руската артилерия в битката за Бахмут
please wait

No media source currently available

0:00 0:05:51 0:00

"Не мисля, че Пригожин приема заповеди от [генерал Сергей] Суровикин, а със сигурност не приема заповеди и от генерал [Валерий] Герасимов. И така, кой командва?.... Те нямат съгласуван план", каза Ходжис.

Валерий Герасимов замести Суровкин като командир на руската армия в Украйна на 11 януари, а Суровкин стана заместник.

Ходжис каза и в двете интервюта, че руснаците все още не са се поучили и не са отстранили "за щастие" всичките си институционални недостатъци и все още не знаят как да оправят системата си за логистика.

Това според него е една от причините поради които Русия ще загуби войната. Той добави, че за разлика от Русия, Украйна последователно развива логистиката си с транспортни мрежи, складове за боеприпаси - чрез различни средства.

Част от проблема е корупцията

"Част т проблема е корупцията в Руската армия. Знаем, че е голяма, но сега разбирам колко дълбоко е проникнала и колко широко разпространена е корупцията", каза Ходжис пред "Видимо и Невидимо".

Според него заради корупцията руската армия няма качествено оборудване, а слабата логистиката не може да подсигури доставките на боепроси и оборудване в дългосрочна наземна операция извън Русия.

Ходжис каза, че руският начин за водене на война "от векове", е да смаже врага "с маса" - с голям брой войници. По думите му в Украйна не са успели да го направят, "защото украинците са професионални и опитни".

"Виждаме, че всъщност прецизността може да победи масата, ако имаш достатъчно прецизност и ако я приложиш на правилните места", каза Ходжис пред RFE/RL

Войната в Украйна, започна по заповед на руския президент Владимир Путин на 24 февруари 2022 г. След 10 октомври Русия започна да унищожава енергийната инфраструктура на Украйна, а Путин каза, че завземането на територии е цел на войната, която той нарича "специална военна операция".

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG