Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Отнасяме се изключително отговорно". В понеделник БСП връща третия мандат неизпълнен


Лидерката на БСП Корнелия Нинова
Лидерката на БСП Корнелия Нинова

В понеделник БСП ще върне неизпълнен третия мандат за съставяне на правителство. Това съобщи лидерката на социалистите Корнелия Нинова в парламента.

Решението означава, че в България ще се проведат пети парламентарни избори в рамките на две години след април 2021 г. В понеделник президентът Румен Радев за четвърти път връчи третия мандат на БСП, въпреки че в предишните три опита партията го връщаше неизпълнен. Мотивът на държавния глава беше, че БСП има „най-голям шанс“ да състави правителство и е съхранила „диалога с всички парламентарно представени политически партии“.

„Получихме третия мандат. Отнасяме се изключително отговорно. Търсихме това, което да ни обедини, а не това, като да ни разделя. Търсихме решение за излизане от политическата криза“, каза Нинова.

Тя уточни, че решението да върнат мандата е дошло след обсъждане на Изпълнителното бюро и парламентарната група на партията, които са разисквали разговорите с другите партии и действията на социалистите в бъдеще.

Изказването ѝ дойде, след като по-рано в петък по инициатива на БСП в парламента се проведе лидерска среща. На нея присъстваха председателите на ГЕРБ, ДПС и „Български възход“ Бойко Борисов, Мустафа Карадайъ и Стефан Янев. На срещата не присъстваха представители на „Продължаваме промяната“ (ПП), „Демократична България“ (ДБ) и „Възраждане“.

След срещата на лидерите Борисов каза, че ще се допита до структурите на ГЕРБ дали са съгласни от партията да преговарят за съставяне на експертно правителство, включително и с БСП. Досега партията имаше решение да не води преговори за сформиране на управление заедно със социалистите.

Въпреки провала при опита за реализирането на мандат Нинова каза, че социалистите остават „отворени за разговори, които са важни за българския народ“. Тя отхвърли твърденията, че от партията носят отговорност за липсата на правителство.

„Внушението, че за нещо е виновен третият мандатоносител, който и да е той, е манипулация. След като не успя първият, а след това и вторият, едва ли отговорността трябва да се носи от третия“, каза още тя.

След като социалистите върнат мандата, президентът Румен Радев трябва да реши кога ще разпусне Народното събрание. Той няма ограничения относно решението кога точно да направи това.

Новите избори трябва да се проведат не по-късно от 60 дни след разпускането на парламента.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG