Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Няма да пречим". Берлин е готов да позволи на Полша да даде танкове на Украйна


Външният министър на Германия Аналена Бербок.
Външният министър на Германия Аналена Бербок.

Германия е готова да упълномощи Полша да изпрати в Украйна произведените в Германия танкове "Леополд 2", каза външният министър Аналена Бербок в неделя. По-рано полският премиер Матеуш Моравецки нападна Берлин заради несъгласието му членове на НАТО да могат да изпращат танковете, освен ако САЩ не изпратят своите бойни танкове "Абрамс".

Германия е изправена пред нарастваща критика и натиск от европейските страни заради противопоставянето си на изпращането на танкове, за да помогне на Киев да се бори с руската инвазия.

"Ако бъдем попитани за това, ние няма да пречим", каза Бербок пред телевизия LCI след френско-германската среща на върха в Париж.

По-рано Моравецки каза, че отношението на Германия е "неприемливо", като добави, че невинни хора умират всеки ден, докато съюзниците на Украйна обсъждат изпращането на танковете. Полският премиер каза, че Варшава ще изпрати свои германски танкове в Киев, дори ако Германия не го направи.

"Няма да седим и да гледаме как Украйна кърви", написа Моравецки в Туитър.

Германският министър на отбраната Борис Писториус не потвърди веднага изявлението на Баербок, но каза, че скоро ще има решение за танковете Германският канцлер Олаф Шолц каза, че всички доставки на оръжия за Украйна досега са били извършвани в тясна координация със западните партньори.

"Ще правим това и в бъдеще", каза той.

Междувременно Полша поиска да се създаде съюз от държави, готови да пратят на Киев бойните танкове "Леопард 2". Полският премиер Матеуш Моравецки каза, че Полша може да създаде "малка танкова коалиция“, която да осигури на Украйна танковете "Леопард 2“, ако в Германия не бъде постигнато съгласие за изпращането им.

Френският президент Еманюел Макрон също не изключи доставката на френски бойни танкове "Льоклерк" за Украйна.

„Що се отнася до "Льоклер", нищо не може да се изключи“, каза френският президент Макрон на съвместна пресконференция с германския канцлер Олаф Шолц в Париж.

По-рано и Финландия изрази желание да достави машините германско производство в отговор на молбите на Киев. Великобритания също обяви доставката на партида от своите тежки танкове "Challenger 2" в Киев.

За реекспорта обаче се изисква формалното съгласие на Берлин, който досега е отказвал да го даде. В Германия имаше опасения, че изпращането на толкова мощни оръжия може да провокира Русия и само да доведе до още по-голяма ескалация на войната.

В петък няколко държави членки на НАТО поеха ангажимент за "значително увеличаване на военната помощ за Украйна и доставка на тежко въоръжение". Това стана на срещата на техни представители в американската военна база „Рамщайн“ в Германия.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG