Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Доброволно и изрично предложение" Обискиран е домът на Джо Байдън


Президентът на САЩ каза, че съдейства изцяло на разследващите
Президентът на САЩ каза, че съдейства изцяло на разследващите

Министерството на правосъдието на САЩ е извършило обиск в дома на президента Джо Байдън в търсене на секретни документи, съобщи Белият дом.

Това се е случило след "доброволно и изрично предложение" от страна на неговите адвокати. Те са го информирали за хода на този процес и са били в постоянен контакт с ведомството, каза говорителят на Белия дом Иън Самс.

Той отказа да съобщи повече подробности за съдържанието на документите, открити в дома на Байдън в Уилмингтън, щата Делауер, но добави, че президентът смята за важно да бъде проведено независимо разследване.

По-рано този месец Белият дом съобщи, че юристи на Байдън са намерили комплект класифицирани документи от времето му като вицепрезидент в складово помещение в дома му, както и в офис на университета на Пенсилвания във Вашингтон, нает от времето когато е бил вицепрезидент до президентската му кампания през 2020 г.

След това главният прокурор на САЩ Мерик Гарланд каза, че ще бъде назначен специален прокурор, който ще разследва как президентът е боравил с поверителните документи.

Разследващите са открили още шест класифицирани документа по време на 13-часово претърсване на дома на президента, съобщи неговият адвокат Боб Бауер, цитиран от Би Би Си.

Някои документи са от времето на Байдън като сенатор, а други от мандата му като вицепрезидент на Барак Обама. Иззети са и ръкописни бележки. Байдън и съпругата му не са присъствали по време на обиска. Г-н Байдън и съпругата му Джил прекарват уикенда в крайбрежния град Рехобот Бийч в Делауеър, където притежават друга къща.

По-рано този месец адвокатите съобщиха, че първата партида секретни документи е била открита на 2 ноември в Penn Biden Center - мозъчен тръст, основан от президента във Вашингтон.

Втора е намерена на 20 декември в гаража на дома му в Уилмингтън, а друг документ е открит в складово помещение в къщата на 12 януари.

След като намерил документите, президентът каза, че неговият екип незабавно ги е предал на Националния архив и Министерството на правосъдието. Не е ясно обаче защо той ги е запазил.

Съгласно Закона за президентските архиви, документите на Белия дом трябва да отидат в Националния архив след края на администрацията, където могат да бъдат съхранявани.

Всичко това е политически проблем за президента, докато се готви да обяви дали ще се кандидатира за втори мандат през 2024 г.

Екипът му настоява, че той е сътрудничил напълно на разследването. А самият Байдън омаловажи случая до "пропуск", като каза, че „не съжалява“, че не е разкрил публично откриването на някои секретни файлове преди междинните избори през ноември.

Това се случва, когато бившият президент на САЩ Доналд Тръмп също е изправен пред разследване за предполагаемото му злоупотреба със стотици класифицирани документи в резиденцията му във Флорида Мар-а-Лаго. Той и неговите адвокати се съпротивляваха да предадат документите, докато ФБР не нахлу във вилата му миналия август.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG