Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Да скочиш от ръба на света". Линдзи Вон, за която падането е част от успеха


Скиорката Линдзи Вон на награждаването на Зимните олимпийски игри в Пьонгчанг, Южна Корея, през 2018 г.
Скиорката Линдзи Вон на награждаването на Зимните олимпийски игри в Пьонгчанг, Южна Корея, през 2018 г.

По време на международната си състезателна кариера тя печели три медала от зимни олимпийски игри и осем медала от световни първенства. Освен това печели четири пъти Световната купа при жените и е смятана за една от най-добрите скиорки в света.

На 9 години мечтае да е олимпийски шампион по ски. На 14 години печели първото си международно състезание. Налага ѝ се да пада, да се възстановява и да се качва на ски пистата отново и отново. Днес обаче тя е сбъднала мечтата си не веднъж, а цели три пъти.

Тя е американската състезателка по ски Линдзи Вон. На 21 януари тя стана първата жена, спуснала се по пистата "Щрайф" в австрийския зимен курорт Кицбюел. Вон е и първият скиор, който кара по това трасе през нощта.

“Когато погледнеш от стартовата позиция и е тъмно и не виждаш Маузефале (първата част на пистата), изглежда, че скачаш от ръба на света”, казва тя в интервю за RedBull.

Линдзи Вон е родена през 1984 г. в Сейнт Пол. Тя израства по склоновете на планините в Минесота, където кара всеки ден след училище. Когато е на 9 се среща със своя ски идол – Пикабо Стрийт, и това променя живота ѝ.

"Срещата с нея беше такъв преломен момент. Прибрах се вкъщи и казах на баща ми, че искам да участвам в Олимпийските игри, точно като Пикабо. Това ме мотивираше в продължение на много години. Тя наистина даде тласък на желанието ми да постигна тази цел", казва Вон в интервю за Vogue.

Така когато е само на 14 години, Вон изгрява на международната ски сцена. Тя печели слалома в италианското състезание Trofeo Topolino за скиори на възраст 11-14 години.

През 2002 г. тя сбъдва мечтата си и участва в Зимните олимпийски игри в Солт Лейк Сити, Юта, но не успява да спечели медал. След Олимпиадата отборът ѝ започва отново да я праща на състезания от по-ниско ниво. Това обаче не я отказва.

"Не чувствах, че имам подкрепата на отбора по това време, и това наистина ме накара и мотивира да се боря и да си извоювам място и път в отбора", казва тя в интервю за Националното американско обществено радио (NPR).

През 2003 г. печели сребърен медал в слалома на Световното първенство по ски за юноши на Международната федерация по ски, а година по-късно отново взема сребро в слалома на първенството на САЩ.

“Мисля, че имах късмет, защото съм от хората, които много се влияят, когато някой им каже, че не могат да направят нещо, но не всеки е устроен по този начин”, казва тя за NPR.

По време на тренировъчно спускане на Зимните олимпийски игри в Торино, Италия, Вон претърпява инцидент и е откарана в болница. Макар че тогава тя мисли, че кариерата ѝ е приключила, Вон се връща в състезанието само два дни по-късно. Не печели медал, но смелостта ѝ носи наградата за олимпийски дух на САЩ.

„В слалома трябва да сте невероятно безстрашни. Знаете, че се хвърляте надолу по планината с 85 мили в час и ако не сте сигурни в това, което правите, може да бъде невероятно опасно“, казва тя за NPR. И тя е точно такава, защото инцидентите не я спират от това да продължава напред.

Вон се възстановява навреме, за да спечели два сребърни медала в слалома и супергигантския слалом (супер-Г) на Световното първенство през 2007 г. Тя обаче трябва да сложи край на сезона си по-рано заради частично скъсване на предната кръстна връзка на коляното си.

Въпреки контузията завършва ски сезона 2007-2008 г. с 1403 точки, с над 200 точки повече от следващата с класацията. Тогава завоюва първата си титла за Световната купа в генералното класиране.

Линдзи Вон на ски писта във Ванкувър, 2008 г.
Линдзи Вон на ски писта във Ванкувър, 2008 г.

На Зимните олимпийски игри във Ванкувър през 2010 г. Вон печели златен медал в слалома и бронзов в супергигантския слалом. В първия старт за сезон 2011 - 2012 в Зьолден, Австрия Вон печели гигантския слалом и става петата скиорка, която е печелила победи във всичките пет алпийски дисциплини.

През 2018 г. на олимпийските игри в Пьонгчанг Вон си извоюва своя трети олимпийски медал. На Световното първенство през 2019 г. тя печели още един бронзов медал в слалома и след това се оттегля от състезателните ски. През същата година излиза телевизионният документален филм "Линдзи Вон: Последният сезон".

В началото за нея е трудно да свикне със живота без ски.

Линдзи Вон на Зимните олимпийски игри в Пхенян, 2018 г.
Линдзи Вон на Зимните олимпийски игри в Пхенян, 2018 г.

"Ските винаги са били моето слънце, а всичко останало е обикаляло около тях. А сега се събуждам и вече няма слънце. Така че всичко е в безпорядък", споделя тя в интервю за CNBC през 2020 г.

Днес ските не са я напуснали, но тя е намерила различна тяхна перспектива. Тя създаде своя собствена колекция ски облекла заедно с Head, а също така си сътрудничи с Дуейн "Скалата" Джонсън и неговата марка Project Rock. На Олимпийските игри в Пекин през 2022 г. тя работи като експерт за американската телевизионна компания NBC Sports. През юни 2022 г. Вон си спечели и място в Олимпийската зала на славата на САЩ.

  • 16x9 Image

    Павела Костова

    Павела Костова е журналистка в Свободна Европа от 2023 година. Завършила е бакалавърска степен "Журналистика" в Новия български университет. 

XS
SM
MD
LG