Връзки за достъпност

Извънредни новини

Бивш шеф на Агенцията по инвестиции е обвинен за "златните паспорти" на руснаци и китайци


Стамен Янев
Стамен Янев

Софийската градска прокуратура привлече като обвиняем бившия директор на Българската агенция за инвестиции (БАИ) Стамен Янев за престъпление по служба.

Разследването срещу Янев, който в момента е член на Надзорния съвет на Българска банка за развитие, продължава. "Ако се съберат достатъчно доказателства за други деяния и/или за виновност на други хора, ще бъдат повдигнати нови обвинения", се казва в съобщението на прокуратурата.

Работата по случая е започнала през февруари 2022 г. след сигнал до Върховна касационна прокуратура от депутат от ДПС. В него се твърди, че са допуснати нарушения на Закона за българското гражданство, Закона за чужденците и Закона за насърчаване на инвестициите.

Процедурите са прилагани предимно спрямо граждани на Русия и Китай с цел придобиване на българско гражданство по натурализация, т.нар. „златни паспорти“, които им дават право да пребивават на територията на страната и ЕС, уточниха от държавното обвинение.

Миналата година от ДПС обвиниха Янев, че под негово ръководство агенцията е издавала сертификати за инвестиции в размер на 1 млн. лв., които кандидатите за такъв паспорт трябва да направят, но парите не са влизали реално в икономиката, а са се "превъртали" между тях.

"Стесняват се връзките на Стамен Янев и мнозина китайци, които са получили "златни паспорти" въз основа на несъществуващи инвестиции", каза тогава депутатът Хамид Хамид, подател на сигнала.

Събрани са достатъчно доказателства за това, че в периода 28.07.2015 г. - 28.07.2020 г., като изпълнителен директор на БАИ, Янев не е изпълнил служебните си задължения, с цел да набави за себе си или за другиго облага, уточниха във вторник от прокуратурата.

От действията му са настъпили немаловажни вредни последици, които се изразяват в разколебаване на доверието на обществото в изпълнителната власт и "създаване на недоверие в дейността на БАИ", допълниха от държавното обвинение.

На 1 март миналата година Янев беше разпитан в Националната следствена служба и каза, че руските инвестиции у нас са основно в имоти и уточни, че агенцията не стимулира тази дейност и не я насърчава.

"Инвестиционните проекти с руски капитали са много малко. Големите инвеститори у нас, сертифицирани от агенцията, са германски компании и като цяло от Западна Европа", обясни той.

Стамен Янев беше директор на Агенцията по инвестиции от 2015 г. с кратко прекъсване през 2020 г., когато беше назначен за зам.-министър на икономиката в третия кабинет на Бойко Борисов. Тогава влезе и в Надзорния съвет на Българската банка за развитие.

С встъпването на служебното правителство през май 2021 г., в което Кирил Петков беше министър на икономиката, Янев беше върнат на поста директор на БАИ. През април 2022 г. министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер освободи Янев от директорския пост, но го назначи за съветник към своя политически кабинет.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG