Връзки за достъпност

Извънредни новини

Двама британски хуманитарни работници са убити в Източна Украйна


Двамата британски доброволци, които загинаха в Украйна - Крис Пари (вляво) и Андрю Багшоу (вдясно)
Двамата британски доброволци, които загинаха в Украйна - Крис Пари (вляво) и Андрю Багшоу (вдясно)

Британските хуманитарни работници в Украйна Крис Пари и Андрю Багшоу са били убити, съобщиха семействата им, цитирани от Ройтерс. В началото на януари те бяха обявени за изчезнали.

Последното, което се знаеше за двамата британски граждани, е, че на 6 януари са се отправили към град Соледар – център на интензивни сражения.

В изявление, публикувано от Министерството на външните работи на Обединеното кралство, Роб, Кристин и Кати Пари потвърждават смъртта на Крис Пари.

"Той се оказа привлечен в Украйна през март в най-тъмния ѝ час в началото на руската инвазия и помогна на най-нуждаещите се, спасявайки над 400 живота плюс много изоставени животни“, казват те.

Родителите на Андрю Багшоу – Дейм и Фил Багшоу съобщиха пред Скай Нюз, че двамата доброволци са загинали при опит да евакуират възрастна жена от Соледар. Колата им е била ударена от артилерийски снаряд.

"Светът трябва да бъде силен и да застане на страната на Украйна, като ѝ окаже военната подкрепа, от която се нуждае сега, и да помогне за възстановяването на разрушената ѝ страна след войната", казаха тe.

Крис Пари и Андрю Багшоу са били в Донецка област в Източна Украйна, където са работили като доброволни хуманитарни работници. В началото на януари Крис Пари е разговарял с радио Би Би Си от района на Бахмут.

Те бяха обявени за изчезнали в началото на месец януари, след като връзката с тях беше изгубена. За последно са били видени да се насочват към град Соледар, където се водеха тежки сражения.

На 12 януари в канал в Telegram, свързан с Евгений Пригожин, собственик на руската частна военна компания "Вагнер", бяха публикувани снимки на на паспортите на двамата мъже, както и разрешително за извършване на доброволческа дейност.

Няма официална статистика за това колко точно чуждестранни доброволци осигуряват хуманитарна помощ в Украйна. Пред Би Би Си журналистката и режисьорка Лорел Кор разказва, че според нея в региона на Краматорск е имало около 12 доброволци, които са работили самостоятелно по евакуациите на първа линия.

По нейни думи това е малка група доброволци, предимно чужденци, които не винаги са обвързани с неправителствени организации.

"Често отиват в райони, които активно се обстрелват, а понякога отиват по-навътре, където всъщност е сивата зона на оспорваната територия, между украинските и руските позиции", казва тя.

Доброволците обаче са от голямо значение за населението на Украйна. Те помагат за разтоварването, сортирането и разпределянето на хуманитарната помощ. Те доставят продукти от първа необходимост и извършват евакуации от опасни райони, както в случая на Крис Пари и Андрю Багшоу.

Това не е първият случай, в който британски хуманитарен работник загива в Украйна. През лятото на 2022 г. Пол Ури почина в плен на проруските сепаратисти в самопровъзгласилата се Донецка народна република (ДНР).

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG