Връзки за достъпност

Извънредни новини

Папа Франциск критикува законите, които криминализират хомосексуалността


Папа Франциск
Папа Франциск

Папа Франциск разкритикува законите, които криминализират хомосексуалността, като "несправедливи", в интервю за Асошиейтед прес, публикувано в сряда.

Това е първи коментар на папа относно подобни закони. Той е в съответствие с цялостния му подход към ЛГБТ хората и убеждението, че Католическата църква трябва да приема всички и да не ги дискриминира. Изказванията му бяха приветствани и от защитниците на правата на общността.

"Всички ние сме деца на Бога и Бог ни обича такива, каквито сме, и заради силата, с която всеки от нас се бори за своето достойнство", каза Папа Франциск. "Да бъдеш хомосексуален не е престъпление", добави той.

Той каза още, че католическите епископи в някои части на света подкрепят закони, които криминализират хомосексуалността, и призова тези епископи да приемат хората от общността в църквата. По негови думи свещениците трябва да преминат през процес на промяна, за да признаят достойнството на всеки, и да прилагат "нежност, както Бог има към всеки един от нас".

Главата на католическата църква продължава да използва думата "грях" по отношение на сексуалния акт между хора от един пол. Той каза, че според учението на Църквата хомосексуалните действия са греховни, но другите трябва да се отнасят с достойнство и уважение към хомосексуалните хора. "Грехота е и липсата на милосърдие един към друг", добави той.

Коментарите на папата не се отнасят конкретно до транссексуалните или небинарните хора, а само до хомосексуалността, въпреки че защитниците на приобщаването на хората ЛГБТК в Католическата църква приветстват коментарите на папата като важен напредък.

Асошиейтед прес цитира данни на Тръста за човешко достойнство, който работи за премахване на подобни закони. Според тях около 67 държави или юрисдикции по света криминализират сексуалните отношения между хора от един и същи пол по взаимно съгласие. 11 от тях могат да налагат или налагат смъртно наказание, като според експерти дори там, където законите не се прилагат, те допринасят за тормоза, стигматизацията и насилието срещу ЛГБТ хората.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Борисов - отново премиер. Възможно ли е
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:38 0:00
XS
SM
MD
LG