Връзки за достъпност

Извънредни новини

Израел проявява интерес да достави нови радари на българската армия


ELM-2084 Multi-Mission Radar (MMR).
ELM-2084 Multi-Mission Radar (MMR).

Израелската компания ELTA Systems, част от държавната корпорация IAI (Israel Aerospace Industries), има интерес да достави нови радари за българската армия. Това стана ясно в четвъртък по време на семинар, организиран от посолството на Израел. Той беше на тема "Изграждане на модерна отбрана в ера на нарастващи военни заплахи".

Купуването на новите радари е част от приоритетните проекти за модернизацията на българската армия и се очакваше търгът за избор на доставчик да бъде обявен скоро. Едно решение на парламентарната комисия по отбрана от последните дни обаче може да отложи покупката.

Навременното купуване на радари е важно по няколко причини. На първо място трябва да бъдат доставени преди да пристигнат поръчаните американски изтребители F-16, тъй като са част от наземната инфраструктура за самолетите. Първите поръчани от България изтребители F-16 Block-70 се очаква да бъдат доставени през 2025 г.

Придобиването на модерни радари е ключово и за ефективното изпълнение на съвместния съюзнически еър полисинг (охрана на въздушното пространство бел. авт.) с НАТО.

В момента българските Военновъздушни сили (ВВС) използват съветски радари, които няма да са съвместими с новите изтребители. Поддръжката на наличните радари е на ръба на възможното, се отбелязва в годишните доклади за състоянието на въоръжените сили на Министерството на отбраната.

През 2021 г. тогавашният министър на отбраната Георги Панайотов каза, че проектът за придобиване на нови радари ще струва около 390 млн. лв. Тогава не беше ясно дали ще се изпълни с обществена поръчка, или при пряко договаряне с правителството на друга държава.

По неофициална информация, цитирана от "Капитал", запитвания за необвързващи оферти до миналата година са били изпратени до компаниите Lockheed Martin, Leonardo, Thales, Raytheon, Saab, Indra, ELTA Systems, Bae Systems и Hensoldt.

В четвъртък стана ясно, че ELTA Systems предлага на България радарни системи ELM-2084 Multi-Mission Radar (MMR) и мултисензорната версия, наречена MS-MMR.

Купуването на нови 3D радари е част от проекта за Програма за приоритетни инвестиционни разходи до 2032 г. на Министерството на отбраната. Той включва 13 основни проекта за превъоръжаване на обща стойност над 9 млрд. лв.

Преди два дни парламентарната комисия по отбрана отхвърли програмата и задължи служебния министър на отбраната Димитър Стоянов да напише нова до три месеца. Причината е, че по закон парламентът трябва да одобрява всеки проект за военен разход над 100 млн. лв., а програмата на служебния кабинет предвиждаше с едно одобрение от парламента правителството да получи картбланш да купува голямо количество скъпо въоръжение.

Министърът на отбраната Димитър Стоянов каза на заседанието на комисията, че e невъзможно в рамките на три месеца да бъде направена нова програма, защото няма достатъчно финансови средства.

Така купуването на радари се отдалечава във времето.

  • 16x9 Image

    Георги А. Ангелов

    Георги A. Ангелов е журналист в Свободна Европа от 2022 година. Кариерата си започва преди 20 години в смолянския вестник "Отзвук". След това работи в редица национални вестници. Бил е репортер в "Дневник", редактор в OFFNews.bg, автор и кореспондент в българската секция на Deutsche Welle (DW). 

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG