Връзки за достъпност

Извънредни новини

Успехът като част от плана. Българските предприемачи от "Ампеко" с инвестиция от 13 милиона долара


Създателите на софтуерната компания "Ампеко" (от ляво надясно): Борислав Борисов, Александър Алексиев, Мартин Спасов, Венелин Горнишки, Орлин Радев и Стефан Иванов
Създателите на софтуерната компания "Ампеко" (от ляво надясно): Борислав Борисов, Александър Алексиев, Мартин Спасов, Венелин Горнишки, Орлин Радев и Стефан Иванов

Да стигнеш от 240 хил. евро до общо 16 милиона долара инвестиции в рамките само на 5 години - звучи невероятно, но за предприемачите от "Ампеко" това е в реда на нещата. Нещо повече, то е част от плана.

Когато създават компанията си през 2018 г., за тях успехът не е въпрос на късмет. Той е част от плана. Днес имат 120 клиенти в над 45 държави. В началото са шестима души, днес са 80. Те продължават да растат и нямат намерение да спират.

Става дума за основателите на технологичната компания "Ампеко" (AMPECO) - изпълнителният директор Орлин Радев, главният технически директор Александър Алексиев, главният директор по приходите Стефан Иванов и софтуерните инженери - Мартин Спасов, Венелин Горнишки и Борислав Борисов. Вчера те съобщиха, че българският стартъп е получил финансиране в размер на 13 млн. долара под ръководството на BMW i Ventures.

Продуктът на компанията е софтуерно решение, което се използва от оператори на зарядни станции за електрически автомобили. С него те могат по-лесно да управляват своята мрежа от зарядни станции и да предоставят услугата на своите потребители. Това включва всички, които използват електромобили, както и собствениците на бизнеси, които искат да инсталират зарядни станции, за да могат клиентите им да зареждат колите си.

Идеята за компанията се появява през 2018 г. „Правехме проучване във връзка с проект за споделени електрически автомобили. Оттам всъщност разбрахме какво всъщност се случва със зареждането на електромобилите“, каза Орлин Радев за Свободна Европа.

Изпълнителният директор на "Ампеко" Орлин Радев
Изпълнителният директор на "Ампеко" Орлин Радев

Те разбират, че зареждането е доста голяма сфера с предизвикателства, които могат да бъдат адресирани със софтуер. Събират екипа си от шестима души и започват работа.

В началото получават инвестиция в размер на 240 хил. евро от български бизнесмен, който силно вярва в идеята на "Ампеко". Същевременно с първите клиенти започват да идват и приходи.

„Нямаше как тази сума да стигне, ако не бяхме изключително креативни в подхода си към първите клиенти. Голяма част от финансирането през първите 3 години беше и сериозно предплащане от страна на клиентите", казва Радев за Капитал.

През 2020 г. компанията отчита приходи в размер на 613 хил. лв. Само година по-късно сумата вече е нараснала до 3,2 млн. лв. В рамките на една година ръстът на приходите е над 400%. Растежът идва с новите клиенти, но и с успеха на старите.

"Новите клиенти са от значение. Но също така досегашните клиенти развиват капацитета си, с което абонаментът им расте. Комбинацията от двете води до екстремния ръст, който виждаме", казва той за Капитал.

През 2021 г. компанията привлича инвестиция 3 млн. евро в сийд рунд, воден от българския фонд LAUNCHub и германския Cavalry. През 2022 г. е отличена от американската фирма "Фрост и Съливан" (Frost & Sullivan) с глобалната награда за продуктово лидерство в софтуера за зарядни станции за електромобили.

През 2023 г. идва и инвестицията в размер на 13 млн. долара от BMW i Ventures. Така общата сума на инвестициите в компанията надвишава 16 млн. долара.

„Това е допълнителна енергия в бизнеса, която ще ни даде възможност да се движим още по-бързо и да направим още повече в следващите няколко години. Това е един ускорител“, казва Орлин Радев за Свободна Европа.

Успехът, който постигат със своята компания обаче, не е изненада за българските предприемачи. Още от началото той е част от плана.

„По отношение на развитието на компанията бих казал, че сме точно там, където очаквахме да се намираме... Плановете ни са амбициозни, не само мечтите. Така че засега ги изпълняваме много добре“, казва Орлин Радев.

Днес компанията вече оперира в 45 държави в Западна Европа, Азия, Австралия и Северна Америка, като екипът ѝ е базиран изцяло в България.

Новата инвестиция им дава нови хоризонти. Радев казва, че сега силен фокус ще се сложи върху интернационализирането на екипа. На първо време такъв ще бъде създаден в САЩ, а в следващите 18 месеца предприемачите планират да се позиционират и в Германия и Франция.

  • 16x9 Image

    Павела Костова

    Павела Костова е журналистка в Свободна Европа от 2023 година. Завършила е бакалавърска степен "Журналистика" в Новия български университет. 

XS
SM
MD
LG