Връзки за достъпност

Извънредни новини

Всички ученици до 12 клас ще учат от безплатни учебници от 2024/25 година


Промените в Закона за предучилищното и училищното образование ще са в сила от учебната 2024 -2025 г.
Промените в Закона за предучилищното и училищното образование ще са в сила от учебната 2024 -2025 г.

Всички ученици от 1 до 12 клас ще учат от безплатни хартиени и електронни учебници и помагала от учебната 2024/25 г. Това стана възможно с приетите единодушно на второ четене в парламента в петък промени в Закона за предучилищното и училищното образование. В момента безплатни учебници са осигурени до края на прогимназиалния курс (7 клас).

Предложението за безплатните учебници е на БСП, а отсрочката на влизане в сила за въвеждането им дойде от председателя на парламентарната комисия по образованието и бивш просветен министър Красимир Вълчев от ГЕРБ. Мотивът му за отлагането с 2 години е да се даде достатъчно време на издателите да подготвят учебниците, а и защото няма заложени за това пари в бюджета за 2023 г.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова благодари за постигнатото съгласие.

"Благодаря за подкрепата. Това е една дългогодишна битка за българските деца. Едва ли често се вижда такова единодушие – от 190 гласували, 190 "за", каза тя от парламентарната трибуна.

"300 000 деца ще получат тази социална придобивка. Семействата им ще спестят по 300 лв., които могат да използват за други нужди на децата си. Грижата за децата и младите хора е водеща в работата ни", написа по-късно Нинова в профила си в социалната мрежа Фейсбук.

По предложение на Вълчев парламентът реши безплатни учебници да има само за предметите от общообразователната подготовка. Защото не по всички предметите от профилираното и професионалното средно образование изобщо има учебници.

По предложение на Мукаддес Налбант от ДПС депутатите одобриха към обхвата на безплатните учебници да се включат и тези по предметите религия, хореография и майчин език, както и по специалните предмети за учениците със сензорни увреждания.

В мотивите към проекта пише, че за обезпечаването му трябват около 80 млн. лв. Още при приемането на проекта на БСП в парламентарната комисия по образованието от министерството на финансите не го одобриха, именно защото пари за него не са предвидени в средносрочната бюджетна рамка.

"Демократична България" също подкрепи проекта, но с уговорката, че той не е път към една отколешна мечта на БСП - налагане на един учебник по предмет.

Очаква се от безплатните учебници да се възползват около 300 хил. ученици.

Не всички деца могат да си позволят учебници

Близо 6% от децата отпадат от училище заради бедност. Това показва скорошен анализ на фондацията "Тръст за социална алтернатива". В него се посочва, че липсата на безплатни учебници и т.нар. транспортна бедност оказват силно негативно влияние и възпрепятстват достъпа до образование.

"Достъпът до безплатни учебници значително увеличава успеха на децата в училище и повлиява положително на техните образователни постижения", се казва в анализа на фондацията.

Неправителствената организация "Тръст за социална алтернатива" от години работи за равни права на хората от ромската общност в България.

Безплатните учебници са една от сериозните причини и предпоставки децата от по-бедни семейства да не могат да посещават редовно училище, казват от фондацията.

В същото време скорошен доклад на детския фонд на ООН УНИЦЕФ отбелязва, че децата от най-бедните домакинства се възползват най-малко от публичното финансиране за образование.

В България 13% от публичното финансиране за образование стигат до децата от най-бедните домакинства, а 25% – до най-богатите, пише в доклада. Процентът, от който се възползват най-бедните в България, е под средния (17%) за държавите със средни към високи доходи, отбелязва УНИЦЕФ.

Какви още промени прие парламентът

С промените в закона за предучилищното и училищно образование депутатите решиха още училищните педагогически съвети да приемат стратегия за развитие на училището за следващите 5 години. Досега стратегията беше за 4 години.

Сред стратегическите цели, които депутатите заложиха в развитието на детските градини и училищата присъстват "патриотично възпитание", както и "формиране на национално самосъзнание и общочовешки ценности у децата и учениците".

Сред целите на документа са и осигуряване на условия за физическа активност и спорт, предоставяне на равни възможности за обучение, противодействие на тормоза и насилието, превенция на риск от ранно отпадане от системата на образованието.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG