Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Никога не е имало план Б". Инж. Петко Стоев и неговият робот за дистанционна рехабилитация


Инж. Петко Стоев с неговия робот за дистанционна рехабилитация
Инж. Петко Стоев с неговия робот за дистанционна рехабилитация

Той е само на 28 години и вече стремглаво върви по пътя на роботиката. Докторант към БАН, а вече и основател на стартъп компания, инж. Петко Стоев иска да намира пресечната точка между науката и предприемачеството, за да прави живота на хората по-лесен.

От дете мечтае да създава роботи. Днес е на 28 години и целеустремено върви по този път. От тази година има стартъп компания, в която търси начини да подобри живота на хората чрез високотехнологични и кибер-физични решения. Първото от тях е робот за дистанционна рехабилитация на ръка.

Той е инж. Петко Стоев и в сряда стана "Предприемач в науката" на Фондация "Карол Знание". Неговият рехабилитационен робот беше отличен с парична награда в размер на 30 000 лв. Фондацията е създадена през 2018 г. от Станимир Каролев - основател на финансова група "Карол".

Петко Стоев израства в семейството на двама инженери и още като дете прави роботи със своите конструктори. След това започва да ги рисува и да си представя кое за какво би служило.

"Още от дете единственото нещо, което си представях, че ще правя е да конструирам роботи. Никога не е имало план Б. Аз никога не съм мислил, че ще правя нещо различно", разказва той пред Свободна Европа.

Стоев завършва Природоматематическата гимназия "Акад. Алексей Корольов" в Благоевград с профил информатика. След това продължава с "Инженерен дизайн" към Машиностроителния факултет на Техническия университет. Преминава и през две магистратури. Едната от тях завършва, а другата все още чака дипломната си работа. В момента е докторант в секция "Кибер-физични системи" към Института по информационни и комуникационни технологии – БАН.

Споделя, че научната му кариера започва още по време на бакалавърската му степен с разработката и представянето на научни доклади. Тогава негов близък претърпява инцидент и има нужда от рехабилитация, а у него се заражда идеята за машина, която може да върши това вместо лекарите.

През 2021 г. печели проект към Фондация "Америка за България" и започва разработването на прототип заедно със свой приятел.

Роботът представлява екзоскелет за горните крайници, като се поставя на частта от ръката, която има нужда от рехабилитация. Той е модулен и може да се използва само необходимият за раздвижване модул, а останалата част да се предостави на друг пациент. Предлага три вида раздвижване – пасивно, резистивно и асистивно.

С него пациентите могат да бъдат лекувани от дистанция, а се увеличава и броят на хората, които могат да бъдат поети от един лекар.

"Тук не говорим за заместване на професии. Говорим за облекчаване и на професионалистите и на пациентите", казва той. Стоев обяснява, че с робота се намалява рискът от развиването на професионални заболявания при медицинските лица, които пряко се занимават с рехабилитационни дейности. Причината е, че той отнема физическото усилие.

Роботът улеснява и пациентите, на които вече не им се налага да напускат дома си. Стоев отбелязва, че хората, които имат нужда от рехабилитация, често са трудноподвижни и за тях придвижването до болницата е допълнително натоварване.

"Чрез робота лекарят задава раздвижванията, които са нужни за процедурата. След това те се изпълняват напълно автономно от робота, докато пациентът може да си седи на канапето, да се разхожда от едната стая в другата", обяснява той.

На 25 януари проектът на инж. Стоев е отличен с парична награда в размер на 30 000 лв. от "Предприемач в науката" на Фондация "Карол Знание". В рамките на формата той събира екип от близо 20 човека, сред които има програмисти, финансисти, маркетолози и консултанти в областта на медицината.

Инж. Петко Стоев с наградата от Фондация "Карол Знание"
Инж. Петко Стоев с наградата от Фондация "Карол Знание"

В началото на януари тази година той официално регистрира и компания – "Re4Life". Предметът на дейност на стартъпа е създаване и генериране на високотехнологични кибер-физични решения и продукти, подобряващи качеството на живота на хората.

Стоев казва, че в момента тече процес на патентоване и сертифициране на рехабилитационния робот. Спечеленото финансиране компанията ще използва за преминаване от лабораторен прототип към продукт, който да може да се продава. Все още не ясно колко време ще отнеме това. Същевременно сформираният от Петко Стоев екип вече работи и по нов проект.

  • 16x9 Image

    Павела Костова

    Павела Костова е журналистка в Свободна Европа от 2023 година. Завършила е бакалавърска степен "Журналистика" в Новия български университет. 

XS
SM
MD
LG