Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Пропаганда на агресията." Зеленски поиска руски спортисти да не бъдат допуснати до Олимпиадата в Париж


Володимир Зеленски
Володимир Зеленски

Украинският президент Володимир Зеленски призова Русия да не бъде допусната да участва в Олимпийските игри в Париж през 2024 г., съобщи Би Би Си. По думите му участието на руски спортисти би показало, че “терорът е някак приемлив”.

Изказването на Зеленски дойде след като Международният олимпийски комитет (МОК) допусна възможността руски и беларуски спортисти да участват като неутрални състезатели, без идентификация на тяхната националност. Решението все още не е окончателно.

В отговор Киев заплаши да бойкотира Олимпиадата в Париж, която ще се проведе през 2024 г. - повече от две години след началото на руската военна агресия срещу Украйна.

Опитите на Международния олимпийски комитет “да върне руските атлети на Олимпийските игри са опити да се покаже на целия свят, че терорът е някак приемлив”, каза Володимир Зеленски в своето вечерно обръщение към украинците.

Той добави, че не трябва да се допуска Русия да използва Олимпиадата или “което и да е друго спортно събитие за пропаганда на агресията си”.

Зеленски каза, че е повдигнал въпроса в разговор с президента на Франция, страната домакин на следващата Олимпиада, Еманюел Макрон.

Изказването на Зеленски дойде няколко дни след като президентът на МОК Томас Бах каза, че се провеждат консултации как и дали да се допуснат руски и беларуски състезатели на Олимпийските игри в Париж.

“Принципът, който беше установен, е: без руски или беларуски спортисти”, каза Бах, цитиран от “Дневник”. “Индивидуални, неутрални спортисти от страни без никаква идентификация с тяхната националност биха могли евентуално да се състезават през следващата година в Париж.”

МОК посочи още, че “никой спортист не трябва да бъде спиран да се състезава само заради паспорта си”.

Президентът на Украйна обаче каза, че “не може да има неутралност в спорта”, когато спортистите от неговата страна умират на бойното поле. Той направи сравнение с Олимпийските игри през 1936 г. в Берлин, когато на власт в Германия вече са нацистите.

“Олимпийското движение и терористичните държави определено не трябва да си пресичат пътищата”, каза още Зеленски.

След началото на руската военна инвазия в Украйна през февруари 2022 г. Русия и Беларус бяха изолирани от международни спортни прояви.

Международният олимпийски комитет (МОК) изрази позиция срещу “нарушаването на олимпийското примирие от руското правителство”, а по-късно препоръча на спортните федерации и на организаторите на състезания по света да се въздържат от включването на “руски и беларуски спортисти и официални лица”.

Русия започна войната срещу Украйна непосредствено след края на Зимните олимпийски игри в Пекин. Предприемането на военни действия от страна на Русия непосредствено след зимни олимпийски игри не е прецедент. След края на Олимпиадата в Сочи през 2014 г. Русия започна подготовка за анексирането на украинския Кримския полуостров.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG