Връзки за достъпност

Извънредни новини

Карате през лятото. Защо Украйна бойкотира състезание в руския комплекс "Камчия"


Снимката е илюстративна
Снимката е илюстративна

Украински спортисти сега обикалят целия свят, но има и такива, на които се наложи да бойкотират състезание в чужбина. То е по карате и трябва да се проведе в България.

Причините за бойкота на украинците са общо три. Те не са съгласни с това, че в състезанието ще участват руски и беларуски състезатели, искат централата на световната федерация да се изнесе от Русия, а в управителното ѝ тяло да няма руснаци.

Но има и нещо четвърто.

Организацията, която управлява спорта в световен мащаб, заедно българската федерация, която е домакин, са решили, че същото това състезание може да се проведе на място, което най-често се определя като „руска територия“ в България. Мястото е комплекс „Камчия“ .

Войната, спортът и карате киокушин

След като Русия нападна Украйна, руските спортни отбори, състезатели, официални лица и федерации бяха изключени от редица международни организации и спортни състезания. Но има и изключения.

Между 3 и 10 юли Световният Киокушин Съюз (KWU) заедно с Българската Карате Киокушин Федерация организират Международния си летен лагер, по време на който ще се проведат Европейско първенство за мъже и жени и Световна купа за юноши и девойки.

Сред организаторите на състезанието е и международната професионална KWU лига. Неин председател е известният български бизнесмен и изпълнителен директор на дружеството „Химимпорт“ Иво Каменов.

От украинската спортна организация бойкотират събитието. Те искат KWU да отстрани представителите на Русия от ръководството си, руските и беларуски състезатели да бъдат спрени от участие, а централата на федерацията, която се намира в Русия, да бъде преместена в друга държава. Засега обаче такава перспектива няма. Напротив, добавя се четвъртият елемент.

Българската федерация, която получава стотици хиляди финансиране от държавата, решава да проведе летния лагер и състезанията отново там, където те са били провеждани и в последните няколко години - в Санаторно-оздравителния комплекс (СОС) „Камчия“. Но 2022 г. е различна година. В нея Русия е в ролята на агресор, а „Камчия“ е най-често определяна като „руска територия“.

Комплексът е собственост на Департамента по имуществото на град Москва, столицата на Русия, която през март обяви България за „неприятелска страна“, а по-късно, чрез държавната компания „Газпром“, прекрати доставките на газ в нарушение на действащ договор.

През 2019 г. Кремъл поиска мястото да премине под опеката на държавата и то да се превърне в „основна чуждестранна културно-хуманитарна площадка за прокарване на нашите интереси в Европа“.

Отказът на украинската страна и призивът на МОК за руските спортисти

Украинската федерация е една от десетките, които са част от Световния Киокушин съюз. Организацията твърди, че целта ѝ е да обедини всички национални федерации от света за „доброто на спорта“. Мотото ѝ е „време да бъдем обединени“.

Първата цел, която е заложена за Международния летен лагер в комплекс „Камчия“ пък е „заздравяване на приятелството между членовете на организацията“.

Ако Европа и Русия имат конфликт, то трябва да има отражение и покрай такива събития

„Ако Европа и Русия имат конфликт, това трябва да намери отражение и в такива събития. Иначе излиза, че Украйна се отказва, а цяла Европа ще участва“, каза пред Свободна Европа Борис Гладки, член на Координационния съвет на украинската киокушин федерация.

В писмото, което изпращат до KWU от Украйна на 25 май, са посочени трите им искания към KWU. Според украинците зад тези искания трябва да застанат всички европейски организации.

„Това е въпрос на съвест. Затова, ако европейските държави взимат решения да подкрепят такива събития, това е техният избор“, каза още Гладки.

Свободна Европа изпрати въпроси до KWU относно бойкота на украинската федерация.

*От KWU отговориха, че централата им, по примера на на всички олимпийски федерации и кандидатите за такъв статут, е регистрирана в Швейцария. В Москва се намира само един от офисите на федерацията. Въпреки телефонът за контакт на KWU,посочен на сайта, е руски.

Те посочват, че в събитието в „Камчия“ няма да присъстват отбори от Русия и Беларус с изключението на един беларуски състезател. В същото време по информация на KWU участие ще вземат деца от Украйна, които са бежанци в България и други страни.

От федерацията казват, че искането за изключване на представителят на Русия, който е част от борда на федерацията, ще бъде разгледано на събранието на федерациите основателки на KWU. То ще се проведе по време на лагера в „Камчия“.

Бордът на KWU посочва, че винаги цели да остане извън политическите спорове и различията между отделни държави и етноси.

Преди седмица президентът на Международния олимпийски комитет (МОК) Томас Бах излезе с призив към всички спортни федерации да не се поддават на натиска на политиките на правителствата, когато обмислят дали да наложат забрана за участие на състезателите на базата на националната им принадлежност. Позицията на МОК е свързана с това спортните федерации „да не канят и да не допускат“ участието на руски състезатели и официални лица.

Комплексът „Камчия“, който „прокарва руските интереси в Европа“

На фона на позицията на украинската федерация, войната в Украйна и отношението на Русия към България, от Българската Карате Киокушин Федерация все пак решават да проведат лагера си на „руска територия“.

Комплексът "Камчия"
Комплексът "Камчия"

Комплексът се намира на тридесет километра от Варна. През 2010 г. базата беше открита на официална церемония с пита, мед и сол от тогавашния премиер Бойко Борисов и кмета на Москва Юрий Лужков.

Договорът за изграждането на комплекса е подписан през 2008 г., когато на власт беше правителството на „тройната коалиция“ – БСП, НДСВ и ДПС с премиер Сергей Станишев. Тогава от дружеството, което стои начело на комплекса, успяват да изкупят 80 декара земя от землището на с. Близнаци в община Аврен на цена от 9.72 лв. показва разследване на Дневник. От изданието посочват, че по същото време цените на квадратен метър на сходни парцели са стрували по няколкостотин евро.

За да улесни реализирането на проекта, който одобрява, правителството на Станишев отпуска и 7.7 млн. лв. за изграждането на 10.5 км. магистрален водопровод, който да обслужва комплекса.

През 2016 г. комплексът е обявен за продан, а началната цена е над 70 млн. евро. До продажбата му не се стига.

„Съгласен съм, че това е уникален проект. Ако говорим за „мека сила“
Сергей Лавров

След 2018 г. дружеството, което стопанисва комплекса, започва да трупа и сериозни дългове. През 2020 г. пред бТВ кметът на Аврен Емануил Манолов каза, че до 30 октомври същата година са натрупани 750 хил. лв. дългове, от които 400 хил. данък сгради и 350 хил. лв. такса смет.

През 2019 г. темата за собствеността на имота беше повдигната, само че не в България, където управляваше ГЕРБ, а в Русия. Тогава външният министър на страната Сергей Лавров поиска комплексът да стане собственост на държавата и да се превърне в „руски хуманитарен център като основна чуждестранна културно-хуманитарна площадка за прокарване на нашите интереси в Европа“. Въпросът беше обсъден в Съвета за национална сигурност в Москва, а на дискусията присъства и президентът Владимир Путин.

„Съгласен съм, че това е уникален проект. Ако говорим за „мека сила“, това е неин идеален образец в най-позитивен смисъл“, каза тогава Лавров.

Позицията на Българската федерация и Министерството на спорта, което я финансира

Всички тези факти, свързани със собствеността на комплекса, войната в Украйна, позицията на украинската федерация и препоръките на МОК, изглежда не притесняват Българската Карате Киокушин Федерация. Всъщност те използват руския комплекс „Камчия“ за поредна година.

Въпросът е как се финансира това домакинство.

По данни, изнесени от министъра на спорта в оставка Радостин Василев, федерацията трябва да получи над 187 хил. лв. държавно финансиране през Министерството на младежта и спорта (ММС) за 2022 г.

Пред Свободна Европа от ММС отговориха, че засега нямат коментар по темата.

Председател на управителния съвет на федерацията е бизнесменът Марин Митев, а изпълнителен директор е Стоян Димов. Митев е изпълнителен директор и член на управителния съвет на „Химимпорт“. Холдинговата компания стои зад собствеността на „ЦКБ Груп“, застрахователно дружество „Армеец“, „Зърнени храни България“, „Бългериан Еъруейз груп“, „Българска корабна компания“, ПФК „Черно море“ и други.

Другият изпълнителен директор на „Химимпорт“ Иво Каменов е председател на международната професионална KWU лига.

Свободна Европа изпрати въпроси до федерацията, свързани с начина, по който се финансира организирането на състезанието, защо комплекс „Камчия“ е бил избран за домакин на събитието, както и дали неговите управници са наясно с факта, че съоръжението е собственост на град Москва.

От федерацията отговориха, че състезанието се финансира с приходи, които идват от таксата за участие в състезанието. Таксата се събира от общо 1363 участници от 42 страни.

„За състезанията и тренировъчните лагери не е получени никакво финансиране и съдействие от Министерството на спорта, но събитията са включени в отчета към Министерството“, пишат от българската федерация.

Федерацията е избрала СОС „Камчия“, защото в района единствено този комплекс отговаря на изискванията за провеждане на състезанието. За състезанието и лагера се използват и други близки хотели.

Организаторите казват, че никога не са получавали спонсорство от руския комплекс, както и че през годините, в които са провеждали мероприятия там „няма да намерите никъде директна, индиректна връзка с популяризиране на чуждестранна културно-хуманитарна площадка“.

Те твърдят и че нямат финансови отношения с комплекса, а плащат на туристическо дружество, за което показаха и фактура.

„Доколкото ни е известно от доста години, но незнайно колко и при какви условия, голяма част или целия комплекс е даден под наем“, пишат още от федерацията.

*Отговорът от KWU беше получен след публикуването на статията и беше добавен по-късно.

  • 16x9 Image

    Николай Лавчиев

    Николай Лавчиев е журналист в Свободна Европа от 2019 година. Учил е социология, журналистика и спортен мениджмънт. Интересува се от международна политика, енергетика и промените в съвременните общества.

  • 16x9 Image

    Яна Строй

    Яна Строй е журналист в Свободна Европа от 2022 година. Завършила е магистратура "Кино и телевизионно изкуство" в Киевския национален университет за театър, кино и телевизия. Работила е в Bloomberg TV Bulgaria като репортер и продуцент.

XS
SM
MD
LG