Връзки за достъпност

Извънредни новини

Ракета удари жилищен блок в Харков. Ситуацията в Източна Украйна е "много тежка", каза Зеленски


Спасители работят пред останките от блока, който беше ударен от руска ракета през нощта срещу понеделник
Спасители работят пред останките от блока, който беше ударен от руска ракета през нощта срещу понеделник

Руски ракетен удар разруши частично жилищен блок в Харков в нощта срещу понеделник, съобщиха местните власти. Атаката взе поне една жертва и дойде на фона на предупреждението на Киев, че ситуацията в подложената на непрестанни руски удари Източна Украйна е “много тежка”.

Ракетният удар е засегнал жилищна сграда в центъра на Харков - вторият най-голям град в Украйна, каза губернаторът на областта Олех Синехубов, цитиран от Ройтерс. Снимки от мястото на атаката показват, че блокът е обхванат от пожар. До момента е известно за една жертва и трима ранени, както и за една изчезнала жена.

Поражения от руския ракетен удар в Харков
Поражения от руския ракетен удар в Харков

“Трима души бяха ранени. Възрастна жена беше убита. Съпругът ѝ е бил наблизо по време на удара и по чудо е оцелял без сериозни наранявания”, написа Синехубов в Туитър. Пред украинската обществена телевизия той добави, че друга възрастна жена е изчезнала и спасители я търсят.

“Целия вход на сградата вече е необитаем”, добави губернаторът.

Преди две седмици руски ракетен удар унищожи жилищна сграда в град Днипро, Централна Украйна, и взе десетки жертви.

Ракетният удар дойде малко след вечерното обръщение на украинския президент Володимир Зеленски, който каза, че ситуацията на фронта в Източна Украйна е “много тежка”.

“Руските атаки са постоянни. Русия иска войната да се проточи и да изтощи силите ни. Ние трябва да превърнем времето в наше оръжие”, каза Зеленски и призова за допълнителна военна помощ от западните си партньори.

“Трябва да ускорим събитията и доставките и да осигурим нови оръжия и възможности за Украйна.”

По-рано в неделя украинското военно командване съобщи за засилени атаки срещу Вуледар и Бахмут, който остава основна цел на руската армия. Ръководителят на военната администрация на Донецка област съобщи в неделя за четирима убити и 17 ранени при руски обстрели срещу Бахмут и Константиновка.

В Херсон регионалните власти съобщиха за три жертви и шестима ранени при руски удари, които са засегнали училище и болница. Херсон беше окупиран от руската армия в началото на руската военна инвазия в Украйна, но украинските сили го освободиха през ноември. Оттогава градът е подложен на обстрел от руските позиции, разположени от другата страна на река Днепър.

Русия нападна Украина преди близо година. В началото на войната руските сили напредваха в Южна, Източна и Северна Украйна и се опитаха неуспешно да превземат Киев и Харков. През есента украинската армия предприе контраофанзива и си върна част от окупираните територии, включително Херсон и районите около Харков. Тежките сражения в Донецка и Луганска област обаче продължават.

Редица държави и международни организации осъдиха многобройните руски удари срещу жилищни райони, които взимат цивилни жертви. Москва продължава да твърди, че не се цели в цивилни.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG