Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Аз ли натиснах бутона?" Украйна идентифицира руски военни, за които твърди, че са замесени в удара в Днипро


Спасителната операция на мястото на паднала руска ракета, Днипро, 15 януари 2023 г.
Спасителната операция на мястото на паднала руска ракета, Днипро, 15 януари 2023 г.

Службата за сигурност на Украйна идентифицира част от руските военнослужещи, за които твърди, че са замесени в ракетния удар по жилищна сграда в Днипро. В събота руска ракета порази девететажен блок. Според съобщенията на украинските власти от вторник най-малко 44 души, включително 5 деца, са убити вследствие на атаката.

По предварителни данни на украинските разследващи в извършването на ракетния удар са участвали няколко десетки руски военнослужещи. Част от техните имена бяха публикувани от украинските власти в понеделник. Киев твърди, че те са военни от 52-ри тежкобомбардировъчен авиационен полк на руската армия.

Късно вечерта в понеделник руското издание Важные истории съобщи, че негови журналисти са успели да се свържат с някои от посочените хора. Сред отговорилите на обаждането е 44-годишният Дмитрий Голенков, когото Службата за сигурност на Украйна идентифицира като "началник на щаба на авиационната ескадрила на авиационната група".

"Какво, по дяволите, аз ли натиснах бутона или аз седях в този самолет? Крим все още е наш и всичко останало е наше. Какво искате от нас?", казва Голенков в запис на телефонен разговор с журналист от Важные истории.

Междувременно във вторник Държавната служба за извънредни ситуации на Украйна съобщи, че издирвателно-спасителните операции на мястото на ракетната атака са приключили. 20 души продължават да са в неизвестност.

По-рано украинските власти съобщиха, че блокът е бил ударен от крилата ракета Х-22, изстреляна от бомбардировач Ту-22 от Курска област в Русия. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков обаче отрече Русия да носи отговорност за атаките, като намекна, че до разрушения блок може да се е стигнало след изстреляни от украинската ПВО ракети, които са прeхванали руската ракета.

Кремъл не за пръв път твърди, че не обстрелва цивилни зони, въпреки че от началото на войната си в Украйна нейни атаки засегнаха болници, театри, жилищни сгради, а от началото на есента и голяма част от енергийната инфраструктура на страната.

В понеделник българското външно министерство осъди остро "ужасяващите атаки на Русия срещу гражданската инфраструктура в Украйна". Европейският съюз също осъди решително продължаващите руски въздушни удари в Украйна, като ги определи като военно престъпление.

Жители на ударения от руска ракета блок в Днипро разказват за преживяното
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:02 0:00

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG