Връзки за достъпност

Извънредни новини

България и ЕС осъждат Русия за съборения жилищен блок в Днипро. Москва отрича да е отговорна


Аварийни служители работят на мястото, където жилищен блок беше силно повреден от руски ракетен удар в Днипро, 16 януари 2023 г.
Аварийни служители работят на мястото, където жилищен блок беше силно повреден от руски ракетен удар в Днипро, 16 януари 2023 г.

Външното министерство осъди остро "ужасяващите атаки на Русия срещу гражданската инфраструктура в Украйна". Позицията на МВнР беше публикувана в Туитър в понеделник.

В събота загинаха десетки души след руски ракетен удар, при който беше разрушен цял девететажен вход на жилищен блок в източния украински град Днипро. Досега са известни най-малко 40 жертви.

Въздушните атаки над цивилни зони "отнеха живота на много хора в Днипро и на други места. България ще продължи да подкрепя Украйна и нейния народ. Русия трябва да бъде подведена под отговорност за всички извършени престъпления. #ЗаставамеЗаедносУкрайна", написа още министерството.

Европейският съюз също осъди решително продължаващите руски въздушни удари в Украйна, като ги определи като военно престъпление.

"Русия продължава да показва нечовешкото си лице и да упражнява безразборен ракетен терор", каза неназован говорител на Европейската комисия, цитиран от БТА. "Подобни действия са военни престъпления и трябва незабавно да бъдат прекратени".

По негови думи подобни действия няма да останат ненаказани. "ЕС решително осъжда руските удари по цивилни цели, включително по енергийна инфраструктура, както и зачестилия обстрел по украинци в домовете им. Тези жестоки действияm. допълнително насърчават ЕС да търси отговорност и да осигури помощ за Украйна и нейния народ, заяви говорителят", добави той.

Жители на ударения от руска ракета блок в Днипро разказват за преживяното
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:02 0:00

По-рано през деня говорителят на Кремъл Дмитри Песков отрече Русия да носи отговорност за атаките, като намекна, че до разрушения блок може да се е стигнало след изстреляни от украинската ПВО ракети, които са прeхванали руската ракета. Песков допълни, че "някои представители на украинската страна" са стигнали до същото заключение.

"Руските въоръжени сили не нанасят удари по жилищни сгради или обекти на социалната инфраструктура. Нападенията се извършват по военни цели, явни или прикрити", каза още Песков.

Кремъл не за пръв път твърди, че не обстрелва цивилни зони, въпреки че от началото на войната си в Украйна нейни атаки за засегнали болници, театри, жилищни сгради, а от началото на есента и голяма част от енергийната инфрастриктура на страната. Един от най-тежко засегнатите градове по отношение на разрушени цивилни зони е Мариупол.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG