Връзки за достъпност

Извънредни новини

Над 300 са жертвите на атаката на театъра в Мариупол. Помощите не стигат до града


Сателитна снимка на театъра в Мариупол показва мащаба на разрушението. Направена е на 19 март.
Сателитна снимка на театъра в Мариупол показва мащаба на разрушението. Направена е на 19 март.

Над 300 души може да са били убити при бомбардировката на театъра в Мариупол, който беше атакуван от руските сили през миналата седмица. За първи път местната украинска власт съобщава за броя на жертвите.

На 16 март украинските власти съобщиха, че руската армия е разрушила историческия драматичен театър в града, където се криеха между 500 и 1000 цивилни жители. Според Киев въздушната атака е военно престъпление, защото военните са можели лесно да видят от въздуха надписите „Деца“, които бяха изписани на поляните от две страни на сградата.

Атаката накара редица западни лидери да нарекат руския президент Владимир Путин „военнопрестъпник“, сред които беше и президентът на САЩ Джо Байдън.

Русия отрича да е извършила бомбардировката.

В деня след нея властите в Мариупол съобщиха, че има оцелели, защото част от хората са били в бомбоубежището, което е издържало на атаката. За първи път 9 дни по-късно те съобщават, че над 300 души са били убити.

Мариупол е под руска обсада от началото на март. Хуманитарната ситуация в града се влошава, а около 100 000 души остават блокирани, каза кметът на града Вадим Бойченко в интервю за Би Би Си в петък.

„Ситуацията е много сложна. Това е хуманитарна криза. Част от града е окупиран от руските сили, но нашите войници все още контролират града, но има сражения непрекъснато“, казва той.

Той обвинява руската армия, че блокира доставката на хуманитарна помощ. По думите му 300 тона провизии чакат, но „руските сили просто не ги пускат“. Русия отрича това и обвинява Украйна за проблемите на цивилните.

Според кмета Бойченко през последните дни хиляди са успели да напуснат в частни автомобили, но много хора все още са в града. Евакуацията им е много трудно заради постоянния обстрел.

Той казва, че Мариупол е напълно разрушен и ще трябват години, за да се възстанови.

Градът се смята за важен стратегически за Москва, тъй като контрол над него ще позволи на Кремъл да свърже анексирания полуостров Крим с проруските сепаратистки области Донецк и Луганск.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG