Връзки за достъпност

Извънредни новини

Фил Колинс – барабанистът с изразителен глас, който не може да танцува


Фил Колинс
Фил Колинс

Той е от малкото известни вокалисти на групи, които свирят на барабани. Негово е едно от най-легендарните изпълнения на ударни инструменти в рок музиката – солото на “In The Air Tonight” от 1981 г. А гласът му е символ на цяла епоха. Той е Фил Колинс и днес става на 72 години.

На 26 март 2021 г. музикалният свят преживя една от най-емоционалните си раздели със своя жива легенда. По време на концерт в Лондон на отдавна мечтаното от феновете събиране на Genesis, барабанистът и вокал на култовата прогресив рок група Фил Колинс съобщи, че приключва с музикалната си кариера. А много от звездите на шоубизнеса определиха събитието като „края на една ера“.

„Истинска работа“

Британецът си взе довиждане с феновете с присъщата за него доза хумор и самоирония, като каза пред многохилядната публика в зала О2 Арена: „Най-после ще ми се наложи да си намеря истинска работа.“ Но причината е, че Колинс страда от сериозни здравословни проблеми, след като не успя да се възстанови напълно от претърпяна по-рано операция на гръбначния стълб.

Още в началото на турнето от така наречения „реюниън“ на Genesis, музикантът сподели в телевизионно интервю, че „едва успява да държи палките“. Той каза, че намира своите физически затруднения за изключително разочароващи, защото би искал да свири на барабаните заедно със сина си по време на турнето.

Фил Колинс на джаз фестивала в Монтрьо, Франция, 2010 г.
Фил Колинс на джаз фестивала в Монтрьо, Франция, 2010 г.

Здравето на Фил Колинс се влошава значително през последните 15 години. В един момент той получава нараняване на прешлен в горната част на врата, а едновременно с това се бори с остър панкреатит. Проблемите с гръбначния му стълб водят до увреждане на нервни окончания и от известно време му се налага да ходи с бастун. А репетициите с барабаните стават почти невъзможни за него.

Най-богатият барабанист

Кариерата на британския певец и барабанист е повече от успешна. Заедно с Майкъл Джексън и Пол МакКартни, Фил Колинс е един от само тримата музиканти в историята, които успяват да продадат по повече от 100 милиона свои албума. Както с групите, в които участват, така и солови. Заедно с приходите от концертна дейност, това му натрупва нетно състояние от над 350 милиона долара и го прави един от най-богатите музиканти в света.

Освен изпълнител, Фил Колинс е и изключително успешен автор на песни и текстописец. Взима многократно участие и в телевизионни предавания и филми. През 2000 г. дори печели Оскар за песента си „You'll Be In My Heart" към филма „Тарзан“.

Фил Колинс прегръща жена си и дъщеря си Лили след получаването на Оскар за най-добра филмова песен, Лос Анджелис, 26 март 2000 г.
Фил Колинс прегръща жена си и дъщеря си Лили след получаването на Оскар за най-добра филмова песен, Лос Анджелис, 26 март 2000 г.

Палки и микрофон

Колинс прави музикалния си пробив още през 1970 г., докато е едва на 19. Младежът е избран за заместващ барабанист на набиращата популярност във Великобритания и САЩ арт и прогресив рок група Genesis. Неин фронтмен тогава е не кой да е, а Питър Гейбриъл. Успоредно Фил Колинс развива кариера и в джаза като барабанист на групата Brand X.

През 1974 г. Гейбриъл разваля отношенията си с останалите членове на групата и решава да напусне Genesis. Те започват прослушвания за нов вокалист, на които изпробват близо 400 кандидата, но никой от тях не им се струва достатъчно подходящ.

В един момент самият Колинс дори предлага инструментален формат без певец за групата, но другите смятат, че това бързо ще стане скучно за публиката. Тогава решават да изпробват Фил на микрофона. В резултат на което следват най-силните години на бандата, чиято музика се опростява и започва да се базира на изразителния гърлен глас на певеца.

Майк Ръдърфорд и Фил Колинс репетират за първото турне на Genesis в Северна Америка от 15 години, Торонто, 5 септември 2007 г.
Майк Ръдърфорд и Фил Колинс репетират за първото турне на Genesis в Северна Америка от 15 години, Торонто, 5 септември 2007 г.

От групата към соловите изпълнения

Без да има намерение да напуска групата, с която набира популярност, Колинс записва своя дебютен солов албум „Face Value” през 1981 г. Той обаче се оказва по-успешен от всеки албум на Genesis досега. А песента му „In the Air Tonight“ става огромен хит, с който и до ден днешен най-вече се свързва името на Фил Колинс.

Въпреки това през 80-те и началото на 90-те години Колинс изключително успешно балансира соловата си дейност с ангажиментите си в Genesis. През 1992 г. групата издава може би най-популярния си албум „We Can't Dance“ и едноименната песен „I Can’t Dance” бързо става световен хит, а по-късно и една от класиките в този музикален жанр.

През 1995 г. Фил Колинс обявява, че напуска Genesis за постоянно и се отдава изцяло на соловата си кариера, изпълнена с множество успешни турнета и може би вече не чак толкова успешни албуми.

След 2010 г. Фил Колинс излиза за известно време извън светлината на прожекторите, но се завръща през 2014 г., за да напише няколко песни за британската певица Адел. Скоро след това започва и работа по преиздаването на соловите си албуми.

Наследен талант

Фил Колинс има три брака зад гърба си, като и трите завършват с разводи. През това време му се раждат четири деца – Саймън, Лили, Николас и Матю, който в момента е на 17 години.

Саймън и Ник изцяло следват стъпките на баща си, като и двамата са барабанисти и свирят в групи, а по-големият има свой собствен музикален лейбъл. А Ник е синът, с когото Фил Колинс мечтае да свири на последното турне на Genesis.

Дъщерята на музиканта Лили Колинс е актриса, станала изключително популярна напоследък с ролята си в сериала на Netflix „Емили в Париж“.

Освен четирите собствени деца, Фил Колинс има и осиновена дъщеря от първия си брак – Джоели, която е актриса и продуцент в Канада.

Един от най-великите китаристи в света
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:06 0:00

  • 16x9 Image

    Боян Тончев

    Боян Тончев е журналист в Свободна Европа от 2022 година. Завършил е философия в СУ "Св. Климент Охридски". Между 2013 и 2018 година работи като сценарист в "Господари на ефира", след което става главен редактор на сайта на предаването. Бил е и редактор в "Дневник". 

XS
SM
MD
LG