Връзки за достъпност

Извънредни новини

България е предпоследна в ЕС по "усещане за корупция" според "Трансперънси Интернешънъл"


Снимката е илюстративна
Снимката е илюстративна

България за поредна година е сред държавите с най-високо "усещане за корупция" в Европейския съюз (ЕС). Тази година тя изпреварва само Унгария, след като преди година беше на последно място. Това стана ясно след представянето на тазгодишния доклад на "Трансперънси интернешънъл" за 2022 г., който беше разпространен във вторник.

В изследването са включени 180 държави, които са класирани според възприеманите в тях нива на корупция в публичния сектор. Резултатите се изчисляват по скала от нула до 100, в която нулата означава много високо ниво на корупция, а 100 – среда, в която няма усещане за такава.

В световен мащаб България се намира на 72-о място, между Бенин и Гана. Това е с шест места по-напред, отколкото в класацията през 2022 г., когато страната заемаше 78-о място.

Резултатът на България е 43 от 100 и съвпада със средния за света, като две трети от всички изследвани държави отбелязват резултат по-нисък от 50/100. На първите места са Дания, Финландия, Нова Зеландия, норвегия, Сингапур, Швеция, Швейцария и Нидерландия, а сред последните влизат Северна Корея, Либия, Йемен, Венецуела, Южен Судан, Сирия и Сомалия.

Докладът беше представен представен и в София във вторник. По думите на Калин Славов, изпълнителен директор за България на "Трансперънси интернешълъл", в последните 10 години България се движи в един коридор между 41 - 44. "Сякаш се е пуснала по течението и е в състояние на траен застой по отношение на корупцията", каза Славов.

Западна Европа и ЕС

Цялостният резултат на региона Западна Европа и ЕС е 66 от 100 и отново е най-високият в световен мащаб, въпреки че напредъкът в повечето страни на континента е в застой през последното десетилетие. Войната, която Русия започна в Украйна преди почти година, допълнително е усложнила политическата ситуация в региона.

Докладът на организацията показва, че усилията за борба с корупцията са се забавили в повече от половината държави. Най-добрите резултати през 2022 г. са на Дания (90), Финландия (87) и Норвегия (84), а най-лошите отново са в Румъния (46), България (43) и Унгария (42).

Според доклада корпоративните интереси в България са установили силно олигархично влияние. "През 2020 г. публичните протести фрагментираха политическата партийна сцена, което доведе до служебни правителства
и продължаваща политическа криза", пишат още от организацията.

Десет държави са регистрирали най-ниските си стойности досега, включително Обединеното кралство (73), което е спаднало с пет пункта в сравнение с миналата година.

Източна Европа

Източна Европа според резултатите от доклада е вторият най-корумпиран регион след Африка. "Правителствата подкопават демократичните
процеси, потискат гражданското пространство и ограничават медийните свободи в един порочен кръг от корупция и авторитаризъм", пишат от организацията.

Сред основните акценти в региона са Русия (28) и Украйна (33), в която Москва започна непредизвикана война през февруари. Тя "разтърси света и ясно показа как вкоренената корупция застрашава регионалната сигурност и стабилност", пише още в доклада.

Путин е засилил контрола си с помощта на властта на парите

"Президентът Владимир Путин е засилил контрола си с помощта на властта на парите", добавят от "Трансперънси Интернешънъл". "Сега той може да упражнява влияние върху други държави и да преследва геополитическите си амбиции, без вътрешна опозиция".

Украйна е посочена като една от малкото страни в региона със значителен напредък, като се е изкачила с 8 пункта от 2013 г. насам. Оттогава Киев е започнал значителни реформи, някои от които са били прекъснати от войната.

През януари украинският президент Володимир Зеленски обеща нови антикорупционни мерки след слухове за слоупотребии с военни поръчки. Усилията на страната да се бори с корупцията се засилиха тази година, след като тя стана кандидатка за член на ЕС.

С най-високи резултати в Източна Европа са Грузия (56), Армения (46) и Черна гора (45), а на последните места са Таджикистан (24), Азербайджан (23) и Туркменистан (19).

Северна и Южна Америка

Регионът на Северна и Южна Америка е определен в доклада като "плодородна почва за престъпност и нарушения на правата на човека", като по-ниски резултати има предимно в Латинска Америка. Причината според организацията са липса на смели и решителни действия за борба с корупцията и и укрепване на публичните институции.

Това "подхранва организираната престъпност, подкопава демокрацията и правата на човека и застрашава постигането на целите на устойчивото развитие", добавя "Трансперънси". Също така "води до насилие, увреждане на околната среда и миграция в цялото полукълбо".

Общият резултат на региона е 43 от 100, като Уругвай и Канада са начело с по 74 точки, следвани от САЩ (69). Най-нисък резултат имат Никарагуа (19), Хаити (17) и Венецуела (14).

Азия, Близкият изток, Африка

В Азиатско-тихоокеанския регион се отчита застой при средно 45 от 100 за четвърта поредна година. Азиатските лидери продължават да допускат ангажиментите за борба с корупцията да остават на заден план, докато правителствата от Тихоокеанския регион пренасочват и активизират усилията си за борбата с нея, отбелязва докладът.

Най-добри резултати имат Нова Зеландия (87), Сингапур (83), Хонконг (76) и Австралия (75). Афганистан (24), Камбоджа (24), Мианмар (23) и Северна Корея (17) са на дъното на класацията. Китай e с резултат от 45 точки, малко по-висок от България.

Близкият изток е разгледан като отделен регион заедно със Северна Африка. Ситуацията там се е влошила след години на стагнация, като средният резултат е спаднал до 38 точки. Регионът се отличава с авторитаризъм, корупция, насилие и конфликти.

Обединените арабски емирства (67) и Катар (58) са на водещо място сред арабските страни, а държави, обхванати от конфликти, като Либия (17), Йемен (16) и Сирия (13) са с най-лоши резултати.

Африка за пореден път е с най-нисък резултат от всички региони - 32 от 100. Само пет от близо 50 държави в региона имат резултат над 50 точки. Сред тях са Сейшелските острови със 70 точки, следвани от Ботсвана и Кабо Верде с по 60. Бурунди (17), Екваториална Гвинея (17), Южен Судан (13) и Сомалия (12) са с най-ниски резултати.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG