Връзки за достъпност

Извънредни новини

Парламентът възложи на правителството да направи програма за инвестиции в отбраната до 2032 г.


Христо Гаджев
Христо Гаджев

Министерският съвет трябва да изготви до три месеца и да внесе в Народното събрание всеобхватна и финансово обоснована програма за инвестиции в отбраната до 2032 година, реши парламентът.

Предвижда се програмата да включва всички идентифицирани необходими отбранителни способности, които трябва да бъдат достигнати до 2032 г. Проектите с прогнозна стойност надвишава 100 млн. лв., трябва да бъдат описани разделно. Проектите под 100 млн. лв., следва да бъдат обединени по пакети от способности, се посочва в решението.

Причината

Причината за решението на парламента е, че служебния министър на отбраната Димитър Стоянов беше внесъл в парламента програма за модернизация на армията за 13 приоритетни инвестиционни проекта за поне 6.6 млрд. лева. С тази програма се очакваше с едно одобрение от парламента правителството да води самостоятелно преговори и да купува голямо количество въоръжение. След като комисията по отбрана отхвърли плана, министърът на отбраната Димитър Стоянов каза, че e невъзможно в рамките на три месеца да бъде направена нова програма, защото няма достатъчно финансови средства.

В решението на парламента се припомня, че по закон Министерският съвет трябва да внесе в Народното събрание проекти за инвестиционни разходи (ПИР) за всички отбранителни способности, чиято реализация надвишава 100 млн. лв.

Правителство с мандат и подкрепа

По време на дебатите председателят на Комисията по отбрана в 48-ото НС Христо Гаджев (ГЕРБ) каза, че подобна програма следва да бъде изготвена и реализирана от правителство с мандат, което има не само политическата подкрепа да провежда дългогодишна програма, но и възможности за провеждане и на финансова политика. Гаджев добави, че служебното правителство не е такова и не следва да ангажира с дългосрочни финансови разходи Народното събрание и българската държава.

Атанас Славов ("Демократична България") каза, че с решението се предлага всеобхватен подход и цялостна визия за превъоръжаване, модернизация на българската армия за следващото десетилетие. Този подход дава възможност на парламента да планира разходите дългосрочно, възможност на основните институции, които са ангажирани с процеса, да поемат политически ангажимент, че ще има ресурс за покриване на тези разходи, каза депутатът.

"Планирайки нашите отбранителни способности, трябва да го правим в рамките на нашите съюзни ангажименти. Приоритизираме онези, които дават добавена стойност в рамките на колективната система за сигурност, в рамките на НАТО", каза Славов.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG