Връзки за достъпност

Извънредни новини

ЕК не изключва европейско финансиране за "физическа инфраструктура" по външните граници на ЕС


Еврокомисарят по вътрешните работи Илва Йохансон.
Еврокомисарят по вътрешните работи Илва Йохансон.

Еврокомисарят по вътрешните работи Илва Йохансон заяви, че не изключва изцяло възможността ЕС да осигури финансиране за "физическа инфраструктура" за опазване на външните граници на ЕС, съобщи кореспондетът на БТА в Брюксел.

Неотдавна австрийският канцлер Карл Нехамер беше на посещение на българо-турската граница, където заяви, че са необходими два милиарда евро за разширяване на оградата по тази външна граница на ЕС, за да се намали миграционният натиск към Европа. Това се сочи от Виена като пречка за приемането на България и Румъния в Шенген и беше посочено, като причина за налагане на вето през декември. ЕК обаче смята за стена всяко гранично съоръжение, което препятства пресичането на границата, и не може да го финансира.

Йохансон във вторник каза, че изграждането на такава инфраструктура не е решение на проблемите с миграцията. Тя отбеляза, че Съветът на ЕС е намалил почти двойно поисканите от Европейската комисия средства за въпросите с миграцията и бюджетът е сведен до седем милиарда евро до 2027 година.

Инвестираме в гранична охрана и ще продължим, но издигането на стени не е доброто решение, коментира тя. Йохансон добави, че ЕК би могла да съгласува действията на държавите от ЕС, които доброволно пожелаят да подкрепят подобряването на състоянието на външните граници, както предложи председателят на комисията Урсула фон дер Лайен.

За разширяването на Шенген Йохансон каза, че България и Румъния са изпълнили изискванията и не е необходимо да предприемат допълнителни действия, защото отдавна са готови за присъединяване към европейското пространство без гранични проверки. Убедена съм, че доста скоро ще има решение, добави тя.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG