Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Парламентът, който си саботира функциите. И Нексо, където НАП не откри нарушения


Главният прокурор Иван Гешев (вляво) съобщава за разследването си срещу криптобанката Нексо на 13 януари 2023 г. 12 дни по-късно НАП съобщи, че не открива нарушения в Нексо.
Главният прокурор Иван Гешев (вляво) съобщава за разследването си срещу криптобанката Нексо на 13 януари 2023 г. 12 дни по-късно НАП съобщи, че не открива нарушения в Нексо.

Добро утро!

Най-важното е тук:

  • Домашното насилие и парламентът
  • ПП и ДБ
  • Нексо

Един ден за запомняне: петък, 27 януари. Полицията открива труп на жена в шахта до Варна, а после разбира, че партньорът й я е пребил до смърт. В същия ден мнозинството в парламента отхвърля предложенията за по-добра защита на жертвите на домашно насилие. Нещо не е наред. Видка Атанасова провери как единият факт се свързва с другия.

Два саботажа

Почти е сигурно, че въвеждането на механизъм за разследване на главния прокурор няма да мине на второ четене в това Народно събрание. Във вторник председателят на правната комисия Радомир Чолаков (ГЕРБ) отказа да придвижи процедурата, а парламентът трябва да бъде разпуснат до края на седмицата. Контролът над главния прокурор е условие за получаване на транш по Плана за възстановяване на България.

Проблемът е в липсата за воля за такава промяна сред ГЕРБ, БСП, ДПС, „Български възход“ и „Възраждане“, пише в декларация на ПП.

Същите сили блокират и промени в Кодекса за застраховането, които може да се окажат пречка за влизането на България в еврозоната, каза Мартин Димитров от ДБ.

Станете част от общността на Свободна Европа във Viber.

България и корупцията

България е предпоследна в ЕС по усещането на хората за корупция в страната. На последно място е Унгария. Това гласи ежегодното проучване на „Прозрачност без граници“. В световен мащаб България е на 72-о място. Това е с 6 места по-напред в сравнение с данните от предишната година.

Интересува ли ви тази история? Изпратете ни вашата на svobodnaevropa@rferl.org.

Коалицията на „добрите сили“

На изборите ще има нещо ново – коалиция между „Демократична България“ (ДБ) и „Продължаваме промяната“ (ПП). Заедно те могат да станат първа политическа сила и после да получат първия мандат за съставяне на правителство, смятат експерти, с които говори Свободна Европа. Има обаче и риск да се оттеглят някои твърди избиратели – в случай, че установят твърде големи разлики между новите партньори, казва политологът Огнян Минчев. Според Даниел Смилов дългосрочната цел на ПП и ДБ са местните избори наесен.

Харесвате ли този бюлетин? Изпратете този линк на приятели, за да се абонират и те.

Нексо. Сметната палата

НАП и Комисията за финансов надзор не са открили нарушения на криптобанката Нексо. Директорът на НАП каза, че не е работа на институцията да разследва всички дарители на партиите, но уточни пред депутатите, че по данни на Сметната палата 15 служители на Нексо са дарили пари на „Да, България“.

Одитите на Сметната палата са публични, но обнародването им се бави с години, ако е започнала проверка на прокуратурата. Това казва бившият председател на институцията, който изненадващо беше свален с гласовете на ГЕРБ, ДПС, БСП и „Български възход“. Вижте цялото му интервю за Генка Шикерова в „Студио България“ на Свободна Европа.

Фронтът

Русия води атака в стратегическия град Угледар. Според Министерството на отбраната на Великобритания Москва може да постигне някои локални успехи, но засега няма капацитет за оперативно значим пробив. Вижте картата, за да се ориентирате кое къде е.

Президентът на САЩ Джо Байдън изключи възможността да предостави изтребители на Украйна. Френският президент Макрон каза обратното – че не изключва и такава възможност. Досега страните от НАТО постъпваха по същия начин с всяко предишно оръжие, което даваха на Киев – първо отхвърляха идеята, но по-късно я приемаха.

София, Скопие, Брюксел

САЩ призоваха България и Северна Македония да намалят напрежението между двете страни. Посланието дойде от говорител на Държавния департамент.

Възможно е ЕС да финансира изграждането на „физическа инфраструктура“ за опазване на външните граници на ЕС. Това може да стане въпреки разбирането, че издигането на огради не е доброто решение на проблемите с миграцията, каза еврокомисарката по вътрешните работи Илва Йохансон.

Франция отново стачкува срещу пенсионната реформа на Еманюел Макрон. Напълно или частично е блокирана работата на училищата, транспорта и петролните рафинерии. Реформата предвижда увеличаване на пенсионната възраст с две години.

И една препоръка

Честит рожден ден на Петър Попангелов, единственият български скиор с победа на Световната купа.

Абонирайте се за този бюлетин, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" – преглед на най-важните новини.

Искрено ваша,

Татяна Ваксберг

  • 16x9 Image

    Татяна Ваксберг

    Татяна Ваксберг е главна редакторка на Софийското бюро на Радио Свободна Европа от 2018 година. Работила е в БНТ, Радио Свободна Европа, Радио Свобода, Дойче веле и Le Courrier des Balkans. Била е кореспондентка в Хага и Вашингтон. 

Най-ново видео

Обяснено в две минути. Какво се случва в Грузия
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:35 0:00
XS
SM
MD
LG