Връзки за достъпност

Извънредни новини

Българският парламент обяви Гладомора в Украйна за геноцид. Зеленски благодари на София


Скулптура на момиче в Киев, която символизира жертвите на Гладомора в Украйна през 1932-1933 г.
Скулптура на момиче в Киев, която символизира жертвите на Гладомора в Украйна през 1932-1933 г.

Народното събрание обяви в сряда Гладомора в Украйна през 1932 и 1933 г. за геноцид с мнозинство от 134 гласа “за”, 25 “против” и нито един “въздържал се”.

Решението обединява предложения на “Демократична България” и ГЕРБ и предвижда всяка последна събота на ноември да бъде обявена за Ден за почит и памет за жертвите на Гладомора. Двете прозападни партии бяха вносители и на предложението за предоставяне на военна помощ на Украйна.

Срещу обявяването на Гладомора за геноцид се обявиха парламентарните групи на “Възраждане” и БСП, които често заемат проруски позиции. Двете формации гласуваха и срещу изпращането на боеприпаси и оръжие на украинската съпротива.

Междувременно украинският президент Володимир Зеленски изрази благодарността си към България, че е обявила Гладомора за геноцид. “Българският жест на солидарност винаги ще се помни в Украйна”, написа той в Туитър.

Големият глад през 1932-1933 г., наричан Гладомор, обхваща т.нар. зърнени райони на бившия СССР - Украйна, Северен Кавказ, Долна и Средна Волга, Казахстан, Западен Сибир и Южен Урал. От глад през този период са загинали над 8 милиона души, от които най-много - близо 4 милиона - в Украйна, 2 милиона - в Казахстан и Киргизстан и около 2,5 милиона в Русия.

На 15 декември Европейският парламент (ЕП) прие резолюция, с която признава Гладомора за геноцид над украинския народ. Нито един от петимата български социалисти в ЕП - Сергей Станишев, Иво Христов, Eлена Йончева, Петър Витанов и Цветелина Пенкова, не участва в гласуването тогава.

В мотивите към решението на парламента се казва, че това е едно от най-тежките масови престъпления срещу човечеството, “извършено от човеконенавистния съветски комунистически режим, при което са унищожени над осем милиона живота, сред тях на много деца и на десетки хиляди украински и молдовски българи”.

Лидерът на “Възраждане” Костадин Костадинов призна, че “има избиване чрез глад на милиони хора в СССР”, но според него целта не е била етническо, а класово изтребление, “изцяло в духа на марксистката идеология”.

Борислав Гуцанов от БСП призова предложението изобщо да не бъде подлагано на гласуване от депутатите.

“Започнахме това Народно събрание с даване на оръжие за Украйна и завършваме с Гладомор. Това ли бяха националните приоритети, това ли трябваше да гледа Народното събрание”, попита социалистът.

По-рано в сряда парламентарните групи на “Възраждане” и БСП демонстративно напуснаха пленарната зала, докато колегите им отбелязваха 1 февруари - Денят за признателност и почит към жертвите на комунистическия режим в България.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG