Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Абсолютното зло". Руските сили атакуваха с ракети жилищен район в Краматорск


Спасителните екипи търсят оцелели под развалините
Спасителните екипи търсят оцелели под развалините

Жилищна сграда в центъра на източния украински град Краматорск беше почти напълно унищожена при обстрел от руската армия. Най-малко 3-ма души са загинали, а около 20-има са ранени, съобщиха от Държавната служба за извънредни ситуации. Спасителната акция продължава.

"Единият вход беше напълно разрушен, другите два оцеляха, ако мога така да кажа - прозорците са счупени, покривът и входовете повредени. Осем съседни къщи също са пострадали", съобщи ръководителят на Донецката областна администрация Павел Кириленко.

Краматорск се намира в контролираната от Украйна част от Донецка област. По данни на полицията руските войски са поразили жилищната сграда с ракета "Искандер-К".

"Вражеската атака е извършена в 21:45 ч. на 1 февруари. На мястото работят 11 разследващи екипа, сапьори, кучета, медици, полицейски патрули и други части", се казва в официалното съобщение.

Украинският президент Володимир Зеленски изрази съболезнованията си на близките на загиналите и се закани, че "всички отговорни със сигурност ще бъдат открити и наказани".

"Това не е повторение на минали събития, а смъртоносната всекидневна реалност в нашата страна, която граничи с абсолютното зло. И която трябва да го преодолее, за да сведе до нула вероятността подобни трагедии да се повторят", написа Зеленски във Фейсбук и публикува видео от мястото.

В Туитър президентът добави, че единственият начин да бъде спрян "руският тероризъм" е да бъде победен с танкове, изтребители и ракети с голям обсег.

Ракетната атака беше коментирана и от ръководителя на канцеларията на президента - Андрий Ермак: "Краматорск. Поредната терористична атака на престъпници и терористи от Русия."

Руската страна все още не е коментирала обстрела.

Краматорск е под контрола на украинските военни, но се намира на няколко десетки километра от Бахмут, който е непрестанно атакуван от руските сили и около който се водят едни от най-ожесточените боеве от началото на войната.

От началото на инвазията на 24 февруари 2022 г. в Украйна има десетки случаи на масова смърт на цивилни граждани, причинени от руски ракетен и артилерийски огън.

През април миналата година 50 души бяха убити при ракетно нападение срещу железопътна гара в Краматорск.

Последният най-голям такъв удар беше на 14 януари, когато цял вход от девететажен блок в Днипро беше сринат и загинаха 46 души.

По данни на ООН към средата на януари броят на загиналите цивилни в Украйна е надхвърлил 7000 души, включително над 400 деца. Това обаче са само документираните и потвърдени смъртни случаи - в действителност броят на жертвите може да е многократно по-голям.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG