Връзки за достъпност

Извънредни новини

Босна и Херцеговина строи корт "на ръба" на закона за турнир на семейство Джокович


Снимка от строежа в Баня Лука от 31 януари.
Снимка от строежа в Баня Лука от 31 януари.

Строеж на тенис корт за турнир, организиран от семейството на сръбския тенисист Новак Джокович, е в противоречие с някои законови норми в Босна и Херцеговина. Това става ясно от материал на балканската служба на Радио Свободна Европа.

Става дума за съоръжение за турнира "Сърбия Оупън", който е създаден през 2009 г. от семейството на Джокович и който тази година ще се проведе през април в Баня Лука, Република Сръбска (Босна и Херцеговина), вместо в Белград.

Строежът се изпълнява с публични средства, но не е минал през обществена поръчка, тъй като изборът на изпълнители е поверен на Тенис асоциацията на Република Сръбска, която според местния Закон за обществените поръчки не е възложител и няма такова задължение, пише балканската служба на РСЕ/РС.

Също така строежът е започнал преди близо два месеца, като Министерството на териториалното устройство, екологията и строителството на Република Сръбска е издало разрешение за строеж за извършване на подготвителни работи по-късно, на 20 януари. Според действащите закони строителството не може да започне без получаване на необходимите разрешителни.

„Разбира се, че трябва да си смел, да правиш тези ходове, които са на ръба на законовите норми, но са съобразени с тях и морално правилни", каза кметът на Баня Лука Драшко Станивукович пред РСЕ/РС.

Той определя изграждането на корта и пристигането на ATP турнира в Баня Лука като "национален интерес".

Целият проект се очаква да е на стойност около 7,7 милиона евро. Две трети от сумата са осигурени от правителството на Босна и Херцеговина.

Организаторите съобщиха още, че в турнира ще участва и Джокович, който през януари спечели турнира от големия шлем в Австралия и отново поведе мъжката ранглиста в тениса.

Директор на турнира е най-малкият брат на Новак Джокович, Джордже. Състезанието е от серията ATP 250, четвъртият ранг на световните тенис състезания, където победителят получава 250 точки в ранглистата. Планирано е да се проведе от 17 до 23 април 2023 г.

Малко преди Джокович да спечели титлата в Австралия семейството му отново привлече медийното внимание. Тогава баща му Сърджан беше идентифициран на снимка заедно с поддръжници на войната на Русия в Украйна. По-късно той каза, че семейството му "желае само мир".

Преди година Джокович не беше допуснат до турнира в Австралия, след като визата му беше отнета. Това доведе до съдебен спор, който Джокович загуби.

Тенисистът беше сметнат от местните власти за "заплаха както за общественото здраве, така и за обществения ред". Джокович не е ваксиниран срещу COVID-19. Австралия прилагаше силни ограничения против разпространението на коронавируса по време на пандемията.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG