Връзки за достъпност

Извънредни новини

Г-7 и Австралия са се споразумели да ограничат цените на руския петрол


Министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън.
Министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън.

Министърът на финансите на Съединените щати Джанет Йелън каза в петък, че страните от групата на седемте най-богати икономики (Г-7) и Австралия налагат таван на цените на руски петролни продукти като дизел и керосин, съобщи Асошиейтед прес. Решението е взето след предварително споразумение с Европейския съюз (ЕС), за което в петък съобщи председателят на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен.

Таванът следва ценовите ограничения, наложени върху износа на руски петрол от ЕС, които ще се прилагат от 5 февруари. Таванът на цената е 100 долара за барел за висококачествени петролни продукти като дизел и 45 долара за барел за продукти с отстъпка като мазут.

С ценовите ограничения, наложени върху износа на руски петрол, се цели намаляване на финансовите ресурси, с които руският президент Владимир Путин води почти едногодишната война в Украйна.

"Днешното споразумение се основава на тавана на цените за износа на руски суров петрол, който определихме през декември, и спомага за постигането на целите ни за ограничаване на основния източник на приходи за Русия за финансиране на незаконната й война, като същевременно насърчава стабилните световни енергийни пазари", каза Йелън в изявление.

В петък правителствата на ЕС постигнаха предварително споразумение да определят ценови таван върху продажбите на руски дизел от 100 долара за барел, който да съвпадне и с ембарго на ЕС върху това гориво.

Дипломати, представляващи 27-те правителства на ЕС, поставиха таван за руското дизелово гориво, керосин и бензин преди забраната да влезе в сила в неделя. Целта е да се намалят доходите на Русия, като същевременно се запази дизеловият поток към страни, които не участват в санкциите. Целта е да се избегне глобален недостиг, който би довел до по-високи цени и инфлация.

В началото на декември беше постигнато първоначално споразумение за ограничаване на цената на руския петрол до 60 долара за барел. Русия заяви, че няма да продава на страните, които спазват тавана, но тъй като нейният петрол се продава за по-малко от 60 долара за барел, той продължава да постъпва на световния пазар.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG