Връзки за достъпност

Извънредни новини

Украйна критикува отхвърленото от Грузия искане за освобождаване на Саакашвили


Протест в Грузия с искане за освобождението на Саакашвили.
Протест в Грузия с искане за освобождението на Саакашвили.

Украйна изрази разочарование от решението на съда в Тбилиси, с което се отхвърля жалбата за освобождаване на бившия грузински президент Михаил Саакашвили от затвора по здравословни причини. Това съобщи украинската служба на РСЕ/РС, като добави, че Саакашвили има украинско гражданство.

Саакашвили е президент на Грузия от 2004 до 2013 г. Той беше арестуван през октомври 2021 г. В момента излежава присъда от шест години затвор по обвинения в злоупотреба с власт, което според него и поддръжниците му е политически мотивирано.

Министерството на външните работи на Украйна призовава грузинските власти "да гарантират спазването на правата му и да го предадат на Украйна".

В понеделник съдия Гиорги Аревадзе отхвърли искането за спиране на присъдата му, ход, който Саакашвили нарече "смъртна присъда", издадена му от неговите политически опоненти.

Украинското външно министерство съобщи, че е "разочаровано от решението на Градския съд на Тбилиси". "Съдът не взе предвид заключенията на лекарите за тежестта на заболяването на Михаил Саакашвили", се казва в изявлението.

Членове на семейството и адвокатите му предупреждават от месеци, че здравословното състояние на Саакашвили се влошава дори докато той получава лечение в частна клиника в Тбилиси.

Неговият медицински екип казва, че здравето му се е влошило значително, откакто влезе в затвора през октомври 2021 г. и организира многократни гладни стачки в знак на протест срещу лишаването от свобода.

Адвокатският екип на Саакашвили твърди, че той е бил отровен с тежки метали, докато е бил в ареста.

По време на дистанционно изслушване в съда миналата седмица той поиска "възможност за адекватно лечение", както и присъдата му да бъде отложена, за да може да бъде преместен в чужбина за лечение. Грузинските власти изразиха съмнения за това колко критично е здравословното му състояние.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG