Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Като представители на Турския свят". Доган дарява пари, а ДПС събира помощ за пострадалите от трусовете


Ахмед Доган
Ахмед Доган

Почетният председател на ДПС Ахмед Доган каза, че ще дари 1 милион турски лири (около 100 000 лева) за пострадалите от тежкото земетресение в Турция. Така той става първият български политик, който прави лично дарение след бедствието.

Жертвите там вече са близо 6000, а 34 000 са ранени. Още близо 2500 са загиналите в съседна Сирия. И в двете държави под развалините остават затрупани още хиляди хора. Спасителните операции продължават при много трудни условия, а студът намалява шансовете за намирането на оцелели.

В понеделник сутринта беше съобщено за най-силното земетресение в Турция от десетитилетия, като засегна южната част на страната и Северна Сирия. В Югоизточна Турция последваха стотици силни вторични трусове, последният от които беше засечен във вторник сутринта.

В България веднага бяха организирани редица дарителски кампании в помощ на пострадалите. Основната е на Българския червен кръст, включиха се и много общински администрации и граждански оргаанизаци. Лазар Радков, организатор на кампанията "Капачки за бъдеще", обедини усилията си с платформата Каузи.БГ. и успяха да съберат над 117 000 лева.

Във вторник председателят на ДПС Мустафа Карадайъ публикува в профила си във Фейсбук изявление на Доган, в което се съобщава за дарената сума. То беше качено и в страницата на партията.

"Скъпи братя и сестри! Трагедията, която ви сполетя, е неописуема. Искам да изразя личната си съпричастност към вашите мъки и страдания", се казва в обръщението на почетния председател към турския народ.

Според него фактът, че по-голямата част от света показа солидарност с Турция в ранните часове след земетресението, говори много за позицията на страната в съвременния свят.

"Ние като представители на турския свят също се гордеем с това", казва още Доган, който за първи път прави такова изказване.

Ахмед Доган е бил агент на Държавна сигурност по времето на комунизма. През 1986 г. е осъден на 10 г. затвор заради съпротивата срещу Възродителния процес срещу българските турци, организиран от комунистическия лидер Тодор Живков. В края на 1989 г., след падането на комунизма, е амнистиран.

Доган е един от създателите на ДПС през 1990 годна, като партия защитаваща етническите и религиозни права, и неин председател до 2013 г.

Докато беше партиен лидер фирмата на приближения му бизнесмен Вълканов "Минстрой майнинг" му изплати хонорар от 1,5 млн. лева за консултантски услуги по хидроенергийния проект "Цанков камък".

Доган е собственик на ТЕЦ "Варна", който в последните години получи от държавата десетки милиони за осигуряване на т.нар. "студен резерв".

Кампанията на ДПС

Междувременно ДПС започна дарителска кампания в подкрепа на пострадалите от земетресението в Турция, както и на семействата на загиналите.

Мустафа Карадайъ съобщи, че кампанията се организира чрез структурите на партията. Даренията се събират в складовата зона в Хасково в координация с местните ръководители на ДПС по региони,.

Вещите, от които хората в Турция имат нужда и които трябва да бъдат неизползвани, са: зимни дрехи и обувки, особено за деца, ръкавици, шапки, препарати за почистване, санитарни и хигиенни материали, памперси, одеяла, газови печки, външни батерии. Нужда има и от храни - варива, консерви, бебешки пюрета, се казва още в съобщението на ДПС.

Посолството на Турция в България и Главното мюфтийство също започнаха кампании за набиране на средства, като публикуваха банкови сметки. Банковите сметки и условията за даряване на стоки и материали от първа необходимост са публикувани на сайтовете на двете институции. Посолството публикува във Фейсбук страницата си и списъкът на ДПС с центрове за даряване.

Посланикът на Турция у нас Айлин Секизкьок благодари на българската държава, правителство и на българския народ за искрената подкрепа. Тя каза пред БНТ, че България е била първата страна след Азербайджан, която е реагирала с помощ след първото силно земетресение сутринта на 6 февруари.

"Президентът на България ми се обади в 6:00 часа сутринта и каза, че се мобилизират възможностите, подготвят се военните самолети. Скърбим много, но съм горда, че съм посланик в една държава, която толкова много обича Турция", добави Секизкьок.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG