Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Срещу мен няма разследване". Руското следствие не знае защо Москва издирва Грозев


Христо Грозев
Христо Грозев

Следственият комитет на Руската федерация не разполага с информация в какво престъпление е заподозрян българският разследващ журналист Христо Грозев, който беше обявен за международно издирване от руското вътрешно министерство в края на миналата година.

Това става ясно от официален отговор на следствието, изпратен на адвокатите на Грозев, който той публикува в личния си профил в Туитър.

"Адвокатите ми най-накрая получиха отговор от руската следствена комисия. Срещу мен няма разследване (поне не е известно на висшия разследващ орган на Русия). И все пак съм в списъка на най-издирваните в Русия за "престъпление". Говорим за цяла държава, основана на извънсъдебна практика", написа журналистът.

Ръководителят на разследващия сайт Bellingcat беше обявен за издирване от руското вътрешно министерство в края на миналата година без да бъде уточнено престъплението, в което е заподозрян.

Преди седмица австрийското издание Falter съобщи, че Грозев възнамерява да не се връща във Виена, където живее от 20 години, заради предполагаема заплаха за него от руските специални служби.

Според вестника журналистът е получил предупреждение от свои разузнавателни източници, заради което е отменил завръщането си от САЩ във Виена. Той беше отвъд Океана по повод церемонията по връчването на наградите "Оскар" и номинацията на документалния филм "Навални", в чийто екип участва.

Междувременно австрийските власти обявиха, че гонят от страната четирима руски дипломати заради поведение, "несъвместимо със статута им". Тази формулировка често се използва при обвинения в шпионаж от членове на дипломатически мисии.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG