Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Искат да им платим нещо". Енергийният министър каза, че "Газпром" има "определени претенции"


Росен Христов
Росен Христов

Руският газов гигант "Газпром" има "определени претенции" към България заради спрените преди около година газови доставки. Това обяви служебният енергиен министър Росен Христов в петък пред БНТ, без да конкретизира размера на претенциите заради конфиденциалност.

"Искат да им платим нещо, което смятат, че им дължим. Водим консултации с компетентни юристи. По този договор нещата са под контрол", каза в петък Христов, без да даде повече подробности.

Непосредствено след началото на непредизвиканата руска инвазия в Украйна "Газпром" едностранно наруши договора си с България за доставка на природен газ. Руската компания поиска София да започне да плаща количествата в рубли, но тогавашният кабинет на Кирил Петков отказа, защото това противоречеше на условията в договора, а и на общата европейска позиция по темата.

След идването на служебния кабинет, назначен от президента Румен Радев през лятото, Христов стана един от най-активно призоваващите за възстановяване на газовите доставки от "Газпром". Той дори прогнозира многократно, че в противен случай България може да загуби евентуално арбитражно дело. Изявления, които бяха разкритикувани от икономисти и юристи, защото поставят в риск българския интерес.

По случая вече има и повдигнати обвинения от прокуратурата - на бившия енергиен министър Александър Николов, бившия му заместник Данаил Николов и ексшефа на "Булгаргаз" Людмил Йоцов. Те бяха подведени под отговорност за нанасяне на над 88 млн. лв. щети заради сключване на договори за алтернативни газови доставки.

Според защитата на Николов обвинението му на практика означава, че прокуратурата иска да го изправи пред съда, защото не е уважил искането на Русия за плащане на природния газ в рубли.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG