Връзки за достъпност

Извънредни новини

Над 28 000 загинали след земетресението в Турция и Сирия. ООН очаква два пъти повече жертви


Сирийски мъж с внука си върви сред разрушенията в Антакия. Снимката е от 11 февруари
Сирийски мъж с внука си върви сред разрушенията в Антакия. Снимката е от 11 февруари

Броят на жертвите на земетресенията в Турция и Сирия достигна над 28 000 души по данни на местните власти, цитирани от Франс прес.

В Турция жертвите са 24 617, а в Сирия 3574. От ООН обаче очакват броят на загиналите да нарасне двойно, или дори повече.

„Сигурен съм, че този брой ще се удвои или дори ще нарасне още повече“, каза ръководителят по хуманитарните въпрос към ООН Мартин Грифитс. От организацията съобщиха в събота, че най-малко 870 000 души в Турция и Сирия спешно се нуждаят от изхранване. От организацията съобщиха, че само в Сирия най-малко 5,3 млн. души са останали без дом.

По данни на Световната здравна организация 26 милиона души в двете страни може да са били засегнати от трусовете.

Най-силни​ят трус в Турци​я от десетилетия стана в нощта на 6 февруари. Епицентърът е бил в провинция Кахраманмараш, на 30 км от град Газиантеп и на 90 км от границата със Сирия, а магнитудът достигна 7,8 по Рихтер. По официални данни общо 435 труса са настъпили след първия, най-силният от които с магнитуд 7,6 с център Елбистан следобед на 6 февруари.

В Сирия хуманитарните организации съобщиха за притеснителни данни за поява на холера, което значително може да утежни ситуацията в страната.

Въпреки че земетресенията бяха преди близо седмица спасителните отряди продължават да вадят живи хора под руините. Медиите съобщават за спасени деца и майки с деца в Хатай и Адъяман. Само от турска страна в спасителни операции участват 32 000 души, а чуждестранните спасители са над 8000. Те са подпомагани и от над 25 000 турски военни.

Заради големият брой загинали спортни зали и стадиони в Южна Турция бяха положени тела на загиналите, където техни роднини издирват близките си.

Междувременно засегнатите от земетресенията получиха възможност да останат временно при техни роднини в Германия, съобщи ДПА. Десетки хиляди хора в Германия имат турски корени. Турците са най-голямата имигрантска група в Германия благодарение на политика за привличане на работна ръка през 50-те години на миналия век.

„Това е оказване на помощ при една извънредна ситуация. Ние искаме да е възможно за турски или сирийски семейства да доведат роднините си от районите на бедствието тук, без да се сблъскват с бюрокрация“, заяви вътрешната министърка Нанси Фезер.

Заради доставките на хуманитарна помощ пък за пръв път от 35 години насам беше отворен пропускателен пункт между Турция и Армения.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG